2. dubna 2018

Realitní kanceláře

Tak si přidejme příklad na Remax.
Pan makléř v klidu prodával starý byt předělaný z 1+1 na 2+1 a to tak že z předsíně udělali kuchyň. Tedy úpravu porušující požární předpisy. Ne že by na to panáček upozornil, ale když jsem začal žádat doklady o kolaudaci lhal mi do očí že na tuto úpravu nejsou třeba.
Tak jsem si zašel na úřad a hle nejen že byly porušeny požární předpisy ale i stavební a plno dalších. Z koupi jsem okamžitě odstoupil zálohu z nich doloval přes soudy, a když jsem ve vedlejším inzerátu upozornil ostatní kupující o této chybě, tak mě bylo vyhrožováno násilím.
Další příklad M&M reality kasali se že dodají ke smlouvě všechny potřebné potvrzení o převedení bytu do OS. nedodali a zapírali. Opět vysoudit, zpět zálohu byl nadlidský úkol a tentokrát bez úspěchu.
Byt jsem nakonec kupoval mimo realitku vše si oběhal sám a zařídil. A rozhodně toho nelituji.
Za mě je třeba kohokoli kdo se zabývá touto prací vystavovat s cedulí lhář a podvodník. A ideálně s podobnými ani nekamarádit stejně to jsou často jen zubící se kamarádi přes peníze až půjde do tuhého první vás hodí přes palubu.
Vašek Ř.

Mě se stalo, že všechno proběhlo jakoby v pořádku. Daň z nabytí nemovitosti byla prý zaplacena (platila se ze zálohy) Tak jsem šel po dvou měsících zkontrolovat na FU, jestli je to pravda. A nebyla. Najednou jsem slyšel výmluvy, že ženská, co jim dělala finance se ztratila i s penězma, že nejsem jediný a bla bla bla. Dal jsem makléři 3 týdny. Pořád jen výmluvy a výmluvy. Sjednal jsem si schůzku s jeho nadřízeným a druhý den po schůzce mi zavolal, že je vše zaplaceno, že se peníze neztratily, jen byly jinde, než měly být...
Ondra H.

Realitní makléři jsou naprostí fušeři, kterým jde zpravidla pouze o provizi a nic jiného. Viděl jsem to letos jasně na koupi domu. Majitel bydlí v USA a předpokládal, že když má realitního makléře, přes kterého prodává v ČR v úhrnu majetek asi za 100 milionů, tak že za něj makléř při prodeji vše zajistí (bylo nutné provést rozdělení nemovitosti a přidělit nové ČP). Chyba lávky. Makléř nezajistil v podstatě nic, kvůli všemu musel majitel létat z USA do ČR a zařizovat si to sám nebo přes ředitelku své společnosti tady v ČR. Makléř se dovedl jenom blbě usmívat a pokyvovat hlavou. A podmínky smlouvy s realitkou bohužel jasně uvádějí, že provize se v podstatě platí za to, že realitka vystaví nemovitost na internetu a pak se tam makléř dojde se zájemcem podívat. To je skoro vše.
Josef Š.

Makléři jsou největší verbež. Stejně jako finanční poradci. Jde to dělat ten, kdo pořádně neumí nic jiného. Také mě tlačili do složení nevratné zálohy ve výši nehorázných 10% ceny nemovitosti (jejich provize) - prý standard. Když jsem se ptala, co když mi banka nakonec úvěr neschválí, tak prý smůla. To by se jim líbilo ! Takhle by mohli jednu nemovitost klidně neprodat třeba 2x-3x a jsou za vodou. Nechala jsem smlouvu upravit tak, že v případě neschválení úvěru na žádnou zálohu nárok nemají a že žádné peníze neuvidí, dokud nebude úvěr schválen. Jinak že nemám zájem. Najednou jim to nevadilo. Nechápu nevratné zálohy. Za vytištění pár papírů stažených z internetu a ukázání nemovitosti pár zájemcům by chtěli nevímco. Ze zákona neručí vůbec za nic. Tak proč je do toho vůbec zapojovat
Ještě dodám, že banka pro posouzení a schválení úvěru vyžadovala návrh kupní smlouvy, který realitka odmítala vydat, dokud nebude složena rezervační záloha (jejich provize). Rv   
Dáša D.

Přátelé... o zkušenostech s RK bych mohl napsat knihu. 10% zkušeností by bylo pozitivních. Pouze.
Jedna věc se osvědčila.
Při prodeji bytu se nám vnucovaly desítky RK s tím , že mají kupce. Znáte to... nikoho neměly, jen makléři chtěli byt do databáze. Když jsem si připadal jako kastelán a dělal asi 56 prohlídku bytu, tak jsem se rozhodl, že na exklusivní smlouvu (za 50tis)  přistoupím, ale s podmínkou, že pokud byt neprodají do 4-5 měsíců (jak slibovali), tak mi ty peníze (50tis)  zaplatí. Všechny makléři protáhli ksicht a už neotravovali. Ale byly to nervy. Pak jsme to prodali, ale zjistili jsme, že jistá realitni makléřka nám zamlčovala několik měsíců zájemce, protože měla dohodu s jistou klientkou a čekali až vyměkneme a snížíme cenu. Zájemce nás nakonec jeden nedělní večer doma dohnal a hned ten večer byt koupil. Měl 200tis na zálohu v kapse a jeho realitní kancelář i v něděli v 20:00 otevřela  a podepsala se smlouva. Fakt toho mám na knihu a vždy, když si na to martýrium vzpomenu, tak bych zvracel.
U nás to bylo velmi těžké. Makléřka nám vyhrožovala soudem v neděli večer pokud to jinde podepíšeme. Ta klientka byla známá advokátka ze Zlína. Byt je v Praze. Najali jsme si dobrého právníka a čekali. Vyhrožovali nam jak makléřka tak i advokátka za zmařené investice. Čekali jsme a neodpovídali na výhružné emaily. Na radu právníka. Vše pak skončilo. S žádnou ze stran jsme neměli nic podepsáno. Bylo to peklo. Ta advokátka byla následně trestně stíhaná za napomáhání ke zlodějině. Známá kauza z Moravy.
Josef H.

Hm, mám podobnou zkušenost. Kamaráda takhle půl roku makléřka opakovaně donutila snížit cenu, protože chtěla chalupu pro známého. Pak se ale u plotu na chalupě objevil pán a divil se, že jsou "původní" majitelé ještě tam, když už chalupu (jak mu tvrdila makléřka) před půl rokem prodali. Místo aby na ni podali trestní oznámení, když odstoupili od zastupovací smlouvy, donutila je ještě vyhrožováním žalobou, aby ji zaplatili provizi 40tis. Tenhle póvl prostě sází na to, že nikomu se nebude chtít jít do nejisté žaloby v tomhle nefungujícím právním systému.
Martin H.

koupil jsem přes realitku domek, nyní po dvou letech mi kamarád říká, hele, ty ten barák zase prodáváš? Já ho viděl na Sreality. Bohužel nelhal, můj barák visí nafocenej na realitce, přesně jako když jsem ho kupoval. Strašně mě to vyděsilo. Hned jsem volal na katastr a do realitky, kde se jen vykrucovali, že chyba v databázi a bla bla bla, barák tam visel stejně ještě týden. Kolegovi v práci se stalo to samé s bytem. Chápete někdo zasvěcenej k čemu je tenhle fígl dobrej? Byla to realitka Dům realit, taky zřejmě slušnej oddíl Rv.
Karel N.

Od realitek ruce pryč. Sice jen z pronájmů, ale mám s nimi ty nejhorší zkušenosti. Nezajímá je nic jiného, než zkasírování vlastní provize, lžou, podvádí. Byt ve vile za 8000 a garáž za 500, na místě byl byt za 11 000 a garáž si majitelka rozmyslela, ale za 2500 by ji pronajala... Naprostý vrchol je, když si realitka při poptávce pronájmu bytu řekla o jedno měsíční nájemné + DPH, v součtu přes deset tisíc korun za jednu prohlídku za přítomnosti majitele, deset minut v kanceláři a návrh smlouvy, který se snažil obcházet hned několik kogentních ustanovení a bez diskuze vyzníval jednoznačně ve prospěch majitele bez ohledu na to, že tuhle super službu jsem platil já, coby nájemník. Realitku už nikdy.
Vlastimil W.

Já měla veliké štěstí, že moje kolegyně vlastní realitku a pomohla mi s rezervační smlouvou. Tu jsem paní právničce vrátila 6x k přepracování, až mi konečně nabídla k podpisu smlouvu kupní a na rezervačku se vyprdla. Stejně zapomněla na spoustu důležitých věcí, ale pořádném dohledu ji vypracovala dle mého přání. Nemít kolegyni, asi bych se také nechala tahat za nos, ale když realitka vidí, že tomu rozumíte, netroufne si na vás. Všem kupujícím doporučuji právníka, ono zaplatit pár tisíc je stále lepší, než potom plakat nad ztrátou peněz za rezervaci.
Marie V.

Text kupní smlouvy jsem si našel kdysi na internetu. Moc se nelišil od toho co mě předložil kupující, který si na kup vzal poradkyni z realitky. Prostě je to mustr, který koluje. Podstatné bylo, že kupující složil peníze u banky a ta mě je zase vyplatila po předložení LV s pravomocným zápisem o změně majitele. Stálo to pár tisícovek u banky a pro obě strany obrovská jistota. A zásadně žádné zálohy předem.
Jan F.

No před pár dny se mi u certifikovaných makléřů stalo, že byt v Praze místo inzerovaných 74m2 měl pouhých 61m2 (včetně sklepa). Vzhledem k tomuto faktu následně snížili cenu - o 100 000Kč, což při rozdílu 13m2 je dost směšné. Ale nejhorší bylo, když mi pak makléřka napsala, že těch 74m2 bylo včetně sklepa a balkonu, přitom to včetně sklepa a balkonu bylo necelých 64m2. No ale třeba to za tu cenu, kterou de-facto inzerovali k rozloze nejméně o 10m2 větší než je skutečnost, prodají i s nižší výměrou, avšak nikoliv mě. Jednoznačně - jestliže se vám vybíraný byt líbí, následují kroky na katastr nemovitostí, kde je potřeba nechat si z prohlášení vlastníka vytisknout všechny stránky týkající se daného bytu (zpravidla je to kolem 3-5 stránek a při ceně 20Kč/stránka se to rozhodně vyplatí).
Ivo P.

Mají naprosto nejhorší smlouvy. Když jsme jejich smlouvu odmítli , realiťák nám dělal naschvály , novou smlouvu jsme projednávali několik měsíců. Mezi tím jsem dům prodala sama. Takže Remax nikdy .
Anna V.

Rukama mi prošlo kolem 50 prodejů nemovitostí a 3 zdaleka nejhorší prodeje byly s RE/MAXem. První byl naprosto šílený makléř (už ve smlouvě měl na pevno dané speciální podmínky, které musí dodržet - protože ze zákona jsem musel dodržovat speciální postupy ... všechno odkejvali - a pak miliarda zbytečných keců, jak to mají zmáknuté, jak to dělají jinak - a to, že prostě bez toho speciálního postupu to bude neplatné, je vůbec nedokázalo rozhodit ...). Druhý byl prakticky podvod, kdy makléř zatajil, že nemovitost spadá do exekuce (která ale ještě nebyla zapsána v katastru), ale prodávající i makléř o ni už věděl. A třetí byl prodej, kdy shrábli zálohu, a pak když se zjistilo, že byt je výrazně menší, než inzerovali, tak ji odmítají vrátit, že smluvní pokuta (sice sem jim na začátku výrazně tu smluvní pokutu snížil - ze 150k na 20k...) - podotýkám, že předání dokumentů k bytu podmiňovali podpisem rezervační smlouvy a složením zálohy....
1) šílený makléř - cca 3 měsíce, kdy mi cpali neplatné smlouvy, pokoušeli se mi propašovat úschovu u nějakého "nýmanda" (ne notář, ne advokát, ne exekutor...), a zásobovali mě hromadou emailů jak jim hážu klacky pod nohy... ve výsledku kromě vyhledání kupce neudělali nic, a ostatní sem si musel udělat sám (+navíc řešení problémů navíc, které do toho vnesli nedodržením podmínek co měli ve smlouvě).
2) Zatajená exekuce - 3/4 roku jednání s oprávněnou než tu exekuci zastavila (+vyplacení té exekuce), a samozřejmě 3/4 roku nejistoty pro kupující (cena cca 3,5 mio), kteří do toho stihli vložit další milion v rekonstrukci...
3) nevrácená záloha - to zatím není dokončeno - půjde na žalobu až se k tomu dostanu...
Tomáš M.

ahoj, co vím, tak REMAX není jedna realitní agentura, ale společenství, které zastřešuje obrovské množství malinkých realitek. Jsou to jakoby franšízy- je to vidět i na názvu REMAX plus, REMAX century nebo REMAX grand atrd – ty konkrétní názvy jsem si ted vymyslela :-)
Takže nelze říct remax je dobrej nebo špatnej – vždy záleží na konkrétní menší realitce.
my kupovali dvě nemovitosti a vždy přes nějakou REMAX realitku – prodej proběhl bez potíží i když v první byli trošku amatérští…v druhé naprostá spokojenost
Za mě bych řešila prodej přes realitku, která vám poskytne servis nebo alespoň s právníkem – dobrá věc je i právní úschova (peníze se posílají kupující do úschovy k právníkovi, přepis na katastru proběhne až po uložení peněz u právníka…Pro­dávající dostane peníze od právníka, když je na katastru vše v pořádku zaevidováno na kupujícího)…právní služby stojí několik tisíc navíc, ale v těchto případech je kravina šetřit – jde o miliony a malá chybička ,může znamenat šílenej průšvih
vopičkaa

loni jsme prodávali byt v Praze. Podepsali jsme exkuzivitu u jedné malé realitky. Byly to nejlépe investované peníze!!!! Jednání super. A hlavně náš kupec byl nějaký totální blb. Takže nás zachránili nakonec jen dobře udělané smlouvy od právníka, kterého platila ta realitka z provize, vč.advokátní úschovy. Sama kdybych to dělala, tak bych za právníka dala taky spustu peněz. Realitka ještě k tomu udělala hezký fotky, starala se o inzerce na webu a o prohlídky. Takže za mě rada: bez realitky ani náhodou. Řekli si myslím tenkrát o 3%. Prodali za cenu kterou jsme chtěli a kupce našli do měsíce.
Představa jen zvedání telefonátu a vyřizování dotazu apod…pro mě to fakt byly dobře investované peníze.
VeKo

My si před 2 roky kupovali barák na hypotéku, jak jinak. Cena byla stanovená, pak se ale město rozhodlo pro obálkovou metodu, naštěstí jsme ji vyhráli i když jeden zájemce dal vyšší částku, ale po termínu. Cena baráku byla tak o milion vyšší, takže v případě, že by odhadce odhadl cenu nemovitosti vyšší, tak by jsme měli nárok na 70% hypotéku. Jenže se bohužel odhadce asi špatně vyspal, takže odhadl cenu nemovitosti na cenu, která byla určená – daná námi, tak jsem skončili se 100% hypotékou. Podotýkám, že odhadce jsme měli 2, takže víme, že ta cena nemovitosti byla vyšší, ovšem banka musela mít svého odhadce a ten ji odhadl na tu stanovenou cenu, takže pro nás smůla.
Pettulle

Mamka prodávala byt taky přes Remax a docela mě zarazilo že i když bylo ve smlouvě sjednané zprostředkování na půl roku tak po půl roce když si myslela že prostě a jednoduše zprostředkování skončilo se v Remaxu dozvěděla,že pokud nevypoví písemně sama 2 měsíce před vypovězením smlouvu tak se automaticky prodlužuje.Možná je to obvyklé,ale neznalý člověk fakt nestačí zírat.To nemluvím o tom,že si nakonec mamka sehnala kupce sama a ta paní z realitky se nestyděla chtít provizi.Naštěstí to dopadlo dobře a žádnou provizi realitce platit nemusela.A teď kupuje dům taky přes realitku a baba jí denně volá,uhání,atd i když musí moc dobře vědět,že v bance to chvilku trvá,…nic co by mamka mohla ovlivnit.A je to fakt únavné.A taky mě překvapilo,že realitka chtěla,aby peníze za prodej bytu šly na účet realitky ta z toho poplatí co je potřeba a zbytek mamce pošle na účet.To se mi moc nelíbí a dost dobře to nechápu.Já po těchto zkušenostech realitku fakt NE.Ale je to jen naše špatná zkušenost – je vidět že někdo má i lepší.
Luuuca
Od Remaxu jsme chtěli koupit dům. Podepsali jsme rezervačku, zaplatili poplatek 150tis. a bohužel do daného termínu peníze nesehnali. Na domě vázla exekuce ve výši 1,6 mil. a takovou hotovost jsme prostě neměli a čekali až prodáme náš dům, což se tak ryche bohužel nepodařilo. Makléř vcelku v pohodě, jako jeden z málo o nemovitosti něco věděl. Několik nemovitostí jsme před tím viděli a ti makléři vůbec netušili, co prodávají.
Holma
Pokud ti můžu poradit,tak radši najdi solidní realitní kancelář. Hlavně ne REMAX!!
Mám vlastní zkušenosti, chtěl jsem koupit nemovitost kterou nabízeli,ale hned u prohlídky jsem s toho vycouval .O baráček jsem měl zájem a chtěl ho zaplatit v hotovosti,ale podepisovat u prohlídky papír plný smluvních pokud a rozhodčích doložek ,tak to opravdu ne. Pokud ti můžu poradit vezmi si notáře a dej si inzerát, a nebo si vyber nějakou menší solidní realitní kancelář. Co jsem si po sví zkušenosti zjišťoval ,tak Remax svojí arogancí a jednáním spíš potencionální kupce odradí.
Milan9876

Ahojky, ja jsem takhle zkousela prodat byt a nez sem se vubec s nejakou realitkou stihla domluvit tak uz si moje fotky zkopirovalo as 10 makleru se kteryma jsem v zivote ani nemluvila, ani info neopsali spravne a nabizeli to sami za sebe. :evil: Ja pak kouknu na sreality a muj byt tam byl asi 10 a ja travila vecery tim ze sem to obepisovala a hrozila jim pravnim rizenim aby to stahli :cert: .
Takze co se mne tyce tak az budu prodavat asi do te exklusivity pujdu protoze ta predtimhle ochrani, a pokud si nejaka dalsi realitka tohle dovoli tak si to s nima vyridi ta moje zastupujici a ja budu mit klid ;)
Takze kupci, to ze je nejaka nemovitost nekde 10krat s ruznyma cenama neni vzdy chyba prodavajici, ale vetsinou jsou to tihle podvodni makleri co za to muzou.
Magressa

Realitku Finnem nebrat – jsou to podvodníci, jsou drazí a zajímá je pouze jejich rezervační jistota! Dokud nemají své jisté, tak jsou ochotní a pak na tebe serou! Nebrat, vlastní zkušenosti!
VladykaHohymír

Ahoj…tak jsme si vyhlédli dům…půl roku sledovali (dřív jsme se o něj zajímat nemohli), jak cena klesá…fotky hezké. Kontaktovali jsme realitku, která dům nabízela (Century 21). Domluvili jsme si prohlídku a to, co pak nastalo…
Paní nebo slečna z Century 21 sice přítomna byla, ale mlčela…majitel domu nám odpovídal na otázky. V nabídce bylo uvedeno, že je dům suchý a ve spodních místnostech bylo takové vlhko, že se opadaná malba válela mězi hračkama na zemi. No úplný lišej půl metru nad zemí a paní makléřka se tvářila, že to přece vlhké není. To, co nebylo nafoceno a viděli jsme až na místě…to se slovy ani nedá popsat. Prostě to absolutně neodpovídalo popisu…
Měla jsem jinou představu o práci realitních makléřů…vůbec žádná snaha nám dům „prodat“. Neřekla nám o žádných kladech, co je nové,atd. Paní jsme řekli, že si to rozmyslíme, ale moc šancí tomu nedáváme a za 3 dny se ozveme s rozhodnutím. Paní odvětila, že nemáme volat, že zavolá sama a od té doby ani ťuk. Kdybych si to rozmyslela a chtěla smlouvat o ceně, tak bych jí naháněla. I když je pravda, že jsme už na místě řekli, že ceně, kterou za to chtějí, to absolutně neodpovídá…měla zavolat, jak jsme se domluvili.
DDarja

Jsou to smetáci. Před lety jsme prodávali byt a ozvala se nám realitzka, která slibovala a dušovala se, že už mají kupce na náš byt a že do týdne bude prodanej, že už jim kupec dal nějakou jistinu a že potřebují od nás souhlas s prodejem naší nemovitosti, ale bylo tam, že po dobu 12 měsíců nesmíme si byt prodat sami, jinak, že zaplatíme nějakou smluvní ( v tý smlouvě bylo uvedeno přesně kolik) pokutu. Tak jsme paní z realitky ukecali, aby těch 12 měsíců změnila na 3, moc se jí nechtělo, ale udělala to. A dobře jsme udělali. Měli jsme štěstí v neštěstí, neboť pan kupec si to ráno v den podepsání kupní smlouvy rozmyslel ( pokud vůbec tedy nějaký kupec existoval) a my u nich byt pak teda měli 3 měsíce zablokovanej a pak jsme byli rádi, že jsme se jich zbavili. Byt jsme si pak prodali sami. No a naši nyní prodávají rekraační pozemek a oslovila je ta samá realitka s tou samou taktikou ( přijedeme se podívat, máme kupce, sepíšeme souhlas s prodejem).
JančaK

No tak já mám jednu zkušenost dobrou a jednu špatnou :)
Dobrou mám s větší realitkou u které jsme brali podnájem bytu. Špatnou mám bohužel u koupi bytu. Nevím za co dostali 80000, když jejich kupní smlouva byla dle naší právničky taková, že by si s tím ani pr.el neutřela :nevim: , když jsme po nich chtěli nějaké věci, které se obvykle u prodeje bytu dělají tak na nás koukali jak z jara :nevim: – nemít právničku tak teda nevím. U předání bytu neměli všechny potřebné papíry, sháněli jsme to potom dodatečně a ještě se vykrucovali (ne majitele, ale ta realitka), nakonec jsme to předání udělali bez realitky s majiteli, protože oni už taky byli z nich na větvi (a jak píšete, zadali si inzerát bez RK, RK se jim ozvala, tak jim na to kývli a říkali že už nikdy více, že to byla jedna velká hrůza s nimi a odstoupení skoro nemožné).
PetkaK

Tak já mám zkušenosti vesměs dobré. Jak zde bylo zmíněno, je špatná doba na prodej. Manžel prodával baráček, měl ho u realitky půl roku a nic, když mu pak končila smlouva, tak se mu ozval kamarád ( z jiné realitky) že má kupce. Počkaly jsme až skončí smlouva s předchozí realitkou a předaly jsme to kamarádovi a bylo prodáno. Žádný peníze, ale realitce který mu barák neprodala, nedával. Pak jsme si přes realitku koupily byt a i tady bylo vše v pohodě. Všechno za nás vyřídil a my se jen dostavovaly k podpisům které byly třeba
Sali78

Ahojky! Tak já osobní zkušenost nemám, ale přítel je realitní makléř… Jednou mi zavolala zoufalá známá, jestli by jí můj přítel nemohl pomoci, že se tak „zaháčkovali“ u jedné reailitky a teď neví, jak z toho ven… (prodávali byt, následně chtěli koupit jinou nemovitost s částeščnou hypotékou) a oni tak fikaně napsali smlouvu, že chtěli dvojí provizi – jak za prodej tak za tu koupi… No hrůza – provize se šplhala až ke 300 tisícům!!! Byla to realitka Sting. Samozřejmě to byla trošku chyba mé známé, byla naivní a důvěřivá, což asi vycítili a tak si na nich chtěli takhle „smlsnout“… Naštěstí se mému příteli podařilo společně s právníkem mou známou „vysvobodit“ ze spárů realitky s tím, že zaplatili jen nějakou pokutu, ale rozhodně to nebylo 300 tis. Pak se jim postaral jak o prodej, tak o koupi – za 50 000 kč i s právními službami. Naštěstí to dobře dopadlo a známá byla spokojená…
Terez85

když jsme byt kupvoali narazili jsme na jednu severočeskou, naprosto úžasnou RK, supr přístup, žádné problémy.. když jsme se rozhodli byt prodat před rokem uondaní představou,že RK jsou všechny takové jako ta první jsem se upsali PROLUXU… nejhorší možná volba.. od nich příšerný přístup, příšerná komunikace,za rok tu byl jediný zájemce kterého ani neprovedli… no a teď kupujem dům a něco mezi… paní real. makléřka není z nejochotnějších lidí co když bydlíme x km daleko od míste kde dům bydlí, že by nám s nějakou dokumentací vyšla vstříc, že by vůbec něco o domě který prodává věděla.. ale je slušná.. ochotná ne ale aspoň slušná.. no ale toto je o člověku né přímo o té dané společnosti…
Anonymní

No zrovna jednu "supervýhodnou" rezervační smlouvu mi dal, jako kupujícímu, podepsat jeden realitní makléř. Výhodnost pro mě byla v tom, že mu zaplatím rezervační poplatek, ale všechna rizika jdou za mnou. Nebyla tam ošetřena ani vyšší moc, že když budu mít např. nehodu a nebudu tak schopen uzavřít kupní smlouvu do daného data, tak přece realitce nenechám celou zálohu. Před podpisem mi neukázal ani návrh kupní smlouvy. Když jsem chtěl do rezervačky změny, bylo to pro něj jako červený hadr na býka - proč změny, ostatní podepisují tyhle rezervačky úplně v pohodě, když nepodepíšete, budu nemovitost nabízet dál atd. atd. Pak jsem navíc zjistil, že kus pozemku není prodávajícího, ale souseda. Když jsem makléři ukázal katastrální mapu s ortofotomapou, byl touto skutečností velice překvapen. A po těchto zkušenostech mějte na realitní makléře a realitky pozitivní názor.... I když vím, že ne všechny lze házet do jednoho pytle.
Jan N.

Tady vedle se prodává dům. Ti lidé si ho chtějí prodat sami. Nejsou to imbecilové. Jsou to stavaři. A okamžitě se na to nalepily realitky. Za vyvěšení na internetu! provize 200 tisíc.
Ben P.

"Z důvodu stěhování za prací koupím byt v této lokalitě" Z důvodu stěhování koupím byt 1+1 - 4+1" vždy jsem to přehlížel, až jsem sám prodával byt, tak jsem na podobnou výzvu reagoval, nějaká paní odpověděla, že byt už sehnala,ale že dá kontakt na mě známému. Z toho se nevyklubyl nikdo jiný, že realitní makléř, ten nejlepší pochopitelně. Řekl jsem mu at se ozve později. Našel jsem místní noviny s inzerátem stejného znění a stejným emailem. Pak do schránky přišly další noviny. Jiný text, stejný telefon. Takže jak jsem zjistil, pan makléř prostě vydává falešné inzeráty pod značkou nějaké rodiny. A pak byty nabízí. Když pak volal, oznámil jsem mu že s falešným člověkem jako je on, spolupracovat nehodlám, ani to nezapíral a zavěsil
Marek F.

Realitního makléře může dělat kdejaký diletant, to je potom těžké... otec prodával přes realitku barák, přičemž měl určitou představu o ceně (schválenou odhadcem, mým známým). Jediné co otec po realitce chtěl, bylo nejít pod určitou částku (což bylo ještě o cca 200tis. pod cenou co stanovil odhadce), celkem sympatická slečna z realitky mu vše odsouhlasila a odkývala. Za týden přijel jakýsi mladý frajírek, který postrádal i základní prvky slušného chování a že prej v daný lokalitě je stanovená cena naprosto  přestřelená a barák je neprodejný navrhl cenu cca o 50% nižší! Otec ho vyrazil a na realitku zavolal, že si nepřeje aby dotyčný zaměstnanec obtěžoval a zasahoval do prodeje domu. Mladý pár, který realitka "sehnala" a přišel na prohlídku, pak čekal cenu o cca 30% menší, než byla hraniční předem dohodnuta s realitkou. :) Jak to celé dopadlo, otec dal na dům ceduli "Na prodej" a telefonní číslo,  za cca 3 měsíce a asi po 5 prohlídkách (bez realitky) byl dům prodaný a za cenu kterou si představoval... Z toho celého tak mám pocit, že jediný co realitní kancelář udělá je, že nemovitost vyvěsí na internet, přirazí si řádné provize a čeká na zákazníka, žádný aktivní hledání nebo něco podobnýho nepřipadá v úvahu, vlastně jediný v čem jsou aktivní je prudění prodejce a tlačení na něj s cenou... chování makléřů je neprofesionální, ale odpovídá to jejich "vzdělání"...
J. Wolf


Bordel vlastně začíná už na katastrech. Převáděli jsme nemovitost ze dvou majitelů na jiné dva. Měli jsme naprosto totožné smlouvy, jiná byla jen jména. Byly podávány na katastrální úřad v jeden den. Jednu katastr schválil jako vyhovující, druhá prý měla vady a musela se předělat. Musela? Jistě, jen ji na katastru dostal na stůl jiný právník, a jak známo, kde jsou dva právníci, jsou tři právní názory.
Jarmila P.


Take jsem odkoupil malou parcelu (26m2) u sveho domu a mel jsem potize sesmolit kupni smlouvu, ktera musi byt 100% v poradku. Pro tuto nepatrnou cast pozemku jsem nechtel pouzit realitniho maklere, advokata nebo notare. Pri podani na katastru se zaplati 1000Kc a v pripade chyby se musi vypracovat nova smlouva a zaplatit zase 1000Kc. Nikdo na katastru nerekne a neporadi dopredu jestli to je v poradku nebo ne. Bud to schvali nebo ne (a 1000Kc je fuč). Nastesti me to vyslo dobre.
Mirek T.


Jen dodám vlastní zkušenost s realitním makléřem. Volal jsem na číslo uvedené k inzerátu ohledně bytu k prodeji. Ozval se mi nervózní pán z auta, kterému jsem projevil zájem o prohlídku bytu. Řekl mi, že mi dá číslo majitelky, ať se domluvím na prohlídce přímo s ní a potom až to budu brát, tak ať se ozvu, že dořešíme smlouvu...  Prostě služby veškeré žádné, ale na provizi se nesmí zapomenout. Když před cca dvěmi lety prodával bratr byt, tak se setkal s tím, že bez podepsání výhradní nabídky vlastně ani "není možné prodat byt". Poslední makléř začal ihned fotit s tím, že má podepsat ty papíry co má na stole. Pan makléř se velmi divil, že to bratr začal číst a když po chvíli dodal, že tohle prostě nepodepíše, tak přestal fotit a chystal se k odchodu s tím, že bez toho to prostě nejde...
Jaroslav K.


9 z 10ti makléřů jsou untrwasrmani, prodával jsem dům, a svěřil to realitce, protože lidi jsou střelení, a bez realitky nechtěj nakupovat. Zájem projevilo asi 25 realitních kanceláří, a co mi chodilo za zjevy na schůzky, to jsem fakt nečekal :-) Paní, která přišla asi rovnou z pod mostu, 19tiletej mladík co ho zřejmě nedávno vyhodili z učiliště, panáček co se skrýval za nemakléře, a tak bych mohl pokračovat. Solidní byli pouze dva, raději nebudu jmenovat abych nebyl nařčen z reklamy ;-D Teď prodávám byt, a celý kolotoč znovu, no už se s nima nemářu, bohužel to všichni schytaj kvůli svým "kolegům", kteří mi pomohli s utvořením názoru na makléře.
Jiří D.


Taky bych si dala pozor na smlouvu. Např. co je součástí bytu a co všechno vám tedy prodávají. Známé se takhle stalo, že si málem koupila holobyt. Prodávající, hned jak byla smlouva podepsána, začala z bytu odnášet snad všechno co se dalo odmontovat. Až po upozornění, že volali do banky a pozastavili převod peněz některé věci vrátila naštěstí nestihla odnést vše
Anonymní

K tomu všemu již napsanému mě napadá si trochu obejít okolí domu a párkrát tam i pobýt delší domu v různou denní dobu. Jestli náhodou někde bokem v šest ráno se nespustí siréna v malé dílně svolávající zaměstnance do práce, zda ve dvanáct večer nezavírají naproti bar a do čtyř se barmanka snaží vyhnat štamgasty a tak. Jednou jsem koukala na Černé ovce nebo nějaký podobný pořad, a tam si nájemnící stěžovali na smrad z firmy zabývající se úklidem města. Občas prostě už lidi nestihli auta odvézt na skládku či kam a tak tam auta stála celou noc .....
Emilie

ahoj, taky ted budeme kupovat byt.. na co se divat? ono do zdi asi nevidis, ale urcite jdi na prohlidku vic nez jednou v ruznou denni dobu, at vis, co se tam deje.. poptej se na poplatky za byt (nekdy jsou moc vysoke), pak mrkni do katastru , jestli tam nemaji nejakou zastavu.. urcite smlouvej o cenu – my chteli 300tis dolu a dostali jsme 150tis.. hlavne neplat provizi, mel by ji platit majitel (tusim je snad v zakone, ze si realitka nemuze vzit od obou), pak nam bylo doporuceno zazvonit na sousedy a poptat se na bydleni v dome, jake maji spolecenstvi vlastniku, jak se jim tam zije.. :nevim:
xreni

no vim, ze kazdy to tak nemuze mit, ale my uz dlouho chceme koupit nejaky byt, tak se vzdycky nastehujem do toho bytu jako podnajemnici a pak se uvidi – sice to jsou penize navic, ale zase se vsechno o tom byte zjisti – mame starou elektriku, spatny plynovy kotel, spatne topeni…atd.,takze ted se nam v byte libi a budeme ho kupovat, takze u tohohle urcite usmlouvame cenu
mrazíček

My kupovali byt od realitky, která ho měla odkoupený a jaksi nás nenapadlo si zjistit zda tu někdo má trvalé bydliště…před­pokládali jsme, že toto má nový majitel(realitní firma)vyřízené…tak­že jsme zde měli dalších sedm lidí s exekucemi a osobními bankroty, do toho nějakého slováka..a odhlašování, prokazování, svědectví sousedů a to papírování nic moc..a slovák přes cizineckou policii…takže i toto si důkladně ohlídat)
Dadys

Dobrý den, nedávne jsme kupovali nemovitost za cca 1 mil Kč bez realitky. Celou transakci jsme svěřili notáři vč. úschovy peněz. Nejen, že smlouva byla zpracována do puntíku (kam se hrabou smlouvy realitek), ale za celou akci si vzal jen 15.000 (úschova, sepsání smlouva a ještě poslal daň z nemovitosti za kupujícího). Částku jsme platili s prodávajícím 50/50.
Nevýhoda realitek je ta, že všechny poplatky mají tzv. již započteny v ceně nemovitosti a vy se je nikdy nedovíte, takže si u nemovitosti za 1 mil Kč vezmou i 50-100 tis. Kč. A vy žijete v představě, že jste vidělali, protože "vše" je již přeci započteno v ceně nemovitosti. A naruku realitkám jdou i odhadci nemovitostí, kteří nemovitosti nedhodnocují právě o provize realitek a další poplatky. Prostor k tomu určitě mají a škodní také nejsou. Realitky deformují ceny nemovitostí a jediná jistota je přímý prodej bez zbytečných prostředníků.
Květoslav

Než složím peníze realitce, Tak důsledná lustrace nemovitosti. zaplatit si výpis z katastru, není to tolik peněz. Ve smlouvě s realitní kanceláří si vnutit text smlouvy o smlouvě budoucí. Vlastní peníze pouze přes banku a vázaný účet, a peníze vydat až po předložení vkladu na katastru a razítka z finančního úřadu a předložení podaného přiznání s tím, že daň bude zaplacená z této úschovy, jinak do toho nejdu. Cukala se realitka, ale nakonec na to přistoupili a ve výsledku bylo vše OK. Ale říkal, že takového zákazníka ještě nezažil.
Zdeněk J.

Pánovi držím palce! Já takto naletěl Remaxu a bez poplatků a dalších nákladů jsem tuto firmu obohatil o 89 tis. za nic!!! Ze stejného důvodu - rezervace, odstoupení, přesvědčování paní že o nic se nemusím starat a záloha (směnka) bude stornována. Ejhle....vánoční dárek v podobě dopisu a složenkou se splatností do 10 dní byla velmi milým překvapením. Sv.ně!
René B.

PROČ prodáváte nemovitosti prostřednictvím realitek? Vždyť oni dneska nedělají nic jiného, než že to dají na sreality, hyperinzerci apod. a pak chodí na prohlídky kam chodí často i majitel. Kvůli "právnímu servisu" který má za úkol ošetřit především provizi, jak vidíme v článku? To neumíte napsat inzerát? Za normálního advokáta, napsání smluv a advokátní úschovu dáte tak 10-25 tisíc podle ceny nemovitosti a advokát bude dělat pro Vás, ne realitku! Realitky chtějí tak 75-150 tisíc a to ani nepočítám šmejdy typu CHIRŠ s 10% provizí. Podepsáním exkluzivní smlouvy si zablokujete nemovitost na rok a "odsoudíte se" ke sponzoringu těch prevítů. Přitom spousta majitelů si pak najde zájemce v zoufalství samostatně, ale z provize už se nevykroutí. Nechápu...
David Ch.

My byli kdysi na prohlídce bytu s realitním makléřem. Nakonec vyšlo najevo, že nás zavedl do jiného bytu(měli poblíž i jiný v nabídce). A hlavně po nás chtěl jména a rodná čísla do nějakého zápisu o prohlídce bytu. Poslal jsem ho samozřejmě do patřičných míst...
Libor N.

Kupoval jsem třikrát a vždy bez realitky,taktéž jsem dvakrát prodával a taky bez realitky.Smlouvu jsem opsal podle předlohy a kdo si není jistý převodem financí nechť využije notáře či advokáta.Taky není problem pro tuto transakci zřídit v bance účet.Když to tak v hlavě spočítám tak návštěva notáře, katastru a sestavení smlouvy mi dohromady zabralo tak 2hodiny.Z mé strany nechápu za co se realitkám tolik platí,když smlouvu mají v PC a jen přepisují data, když kolega prodával prostřednictvím realitky vše bylo dle jeho makléře problém a prodej a převod trval snad 2měsíce a tak mi nezbývá než konstatovat,že když mněli blbce co prodával a kupce tak už se jen flákali.
guteman

Kupní smlouvu, kterou bych s realitkou, resp. s prodávajícím či kupujícím, podepisovala, bych si stejně nechala zkontrolovat právníkem. Jednou jsme chtěli koupit dům a smlouvu, kterou nám realitka dala k podpisu, jsem nechala zkontrolovat právníka a jeho výrok zněl, že buď to psal hodně špatný právník nebo někdo, kdo tomu vůbec nerozumí. Další realitka nám nabídla dům a pak jsme zjistili v katastru, že je tam na něm zástavní právo a když jsme to v RK říkali, tak prý to není žádný problém :-). Snažíme se vždy zkontaktovat přímo majitele, ale dosud se nám nepodařilo vhodnou koupi uskutečnit. Bohužel spousta lidí si myslí, že realitní kancelář je záruka bezproblémovosti.
pindruska

Přesně. Dokonce se mému spolupracovníkovi stalo, že kupoval byt přes nějakou realitku a ta mu dala smlouvu z nějakého mustru. Když se ohradil, že ta smlouva naprosto neodpovídá jeho podmínkám, tak mu realitka řekla, ať si zaplatí právníka a ten ať mu udělá smlouvu na míru. Opravdu mám pocit, že velká spousta realitek bere obrovské peníze za nic. Nebo jsem pronajímal byt. Realitka mi přivedla zájemce, který se rozplýval, že takový byt už dlouho hledal a nemohl sehnat a že je rád, že ho konečně našel. Bylo mi to celkem divné, protože za byt jsem chtěl běžný tržní nájem (10 tisíc s poplatky) a zase tak výjimečný nebyl. Záhy se ukázalo, že mu realitka nakecala, že mu to nechám za 7 tisíc. Tak jsem řekl, že ani náhodou, načež se do mě pustila ta ženská z realitky (byla přítomna prohlídce), že to za 10 stejně nepronajmu, že mám být rád, že sehnali aspoň někoho. Seřval jsem jí, že jsem jí podmínky pronájmu jasně říkal a že akorát ztrácí čas můj i toho zoufalce, co si to přišel prohlédnout. Tak začala couvat, že jsme si asi nerozuměli a podobné kecy. Chlapovi jsem se za tu krávu omluvil a myslel jsem, že je to vyřízené. Nebylo. Manželka mi říkala, že ona nějakého zájemce má. Když se vrátila z prohlídky, šel jsem do mdlob. Ta samá realitka, ta samá baba a přivedla tam ukrajince. Jasně bylo řečeno, že cizince ne a ona tam přivede ukrajince, že prý je slušný a má to pro rodinu a zase podobných keců, které jsou o ničem. Navíc z chlapa vylezlo, že ta "rodina" jsou 2 kamarádi zedníci. Pravda je, že toto je nejhorší zkušenost s realitkou, ale ani ostatní nebyly o nic lepší. Lámaly do uzavření exkluzivní smlouvy, která pro mě znamená spoustu problémů, pro ně žádné riziko. Když nepronajmou, nic nemají a nic neztratí. Na mou otázku, kdybych si mezi tím někoho sehnal já, tak ho prý přivedu do té jejich realitky, ona poskytne "právní servis" a já i zájemce jim zaplatíme provizi za to, že jsem si nájemníka sehnal sám. Skvělý byznys. Jiná realitka chtěla milion údajů o bytu, plánek, fotky apod. Všechno jsem sepsal, údaje dohledal (a to byly i věci jako třeba plocha chodby apod.) a poslal. Nikdy se ani neobtěžovali tyto informace k mé nabídce, kterou vystavovali na webu, doplnit. Opravdu děs a hrůza. Jiná realitka se holedbala, že exkluzivita u nich znamená záruky pro mně. Zajímal jsem se, jaké záruky. A světe, div se. Pokud by nájemník odešel dřív než za rok, tak mi zdarma seženou jiného. Když mě zajímalo, do kdy tu náhradu seženou, tak prý to se liší. Takže ta "záruka" ve skutečnosti znamenala, že když nájemník odejde, oni zkusí sehnat jiného. Nejsou ochotni si dát to smlouvy žádné termíny, limity, nic. Takže třeba čtvrt roku můžu čekat, zda někoho neseženou. 3 měsíce platím poplatky za byt z vlastního a 3 měsíce mi utíká nájem. Pak řeknou, že nikoho nesehnali a vrátí mi "jako kompenzaci" provizi, kterou si vzali za tu "exkluzivitu". Děkuji, nechci. Prostě marnost nad marnost. Aniž bych chtěl, aby to vypadalo jako reklama, tak jsem byt nabídl na bezrealitky.cz. Během týdne jsem měl domluvené čtyři schůzky, z nichž tři zájemci by byt okamžitě brali za mnou daných podmínek. S jedním jsme se dohodli a funguje to už přes rok. Asi tak ke zkušenostem s realitkami v českém prostředí i bezrealitky.cz
Anonym

Mně poslala realitka návrh kupní smlouvy ve Wordu. Kravičky v realitce zřejmě netušily, že Word má něco jako sledování změn, takže tam byla jména klientů, rodná čísla, adresy klientů i nemovitostí, kupní ceny atd. za 3 roky nazpět. Relalitka měla pouze jeden mustr a měnila tam prostě jenom tyto údaje...
Anonym

Já zkoušel prodat přes server bez realitky a nestačil jsem koukat, jak chytře to pánové vymysleli! Jedná se o skrytou realitní kancelář, která ano, nevybírá provizi, ale okamžitě nabízí tzv "výhodné balíčky služeb", a za tento balíček dostanete v podstatě kontakt na advokáta! Nakonec jsem se obrátil na Bohemia reality v Praze a byl jsem naprosto spokojen. Provizi platil kupující a já dostal své peníze za necelé tři týdny..
B. Doležal

Pochopte to – dle etického kodexu – když vám nemovitost neprodají, vy nic nemáte platit. Stejně tak kupující – pokud není vše transparentní, s doklady, originály a jasné, nic neplatit.
Taky znám případy, kdy lidi museli realitkám platit za každý výjezd s klientem na prohlídku nemovitosti, a za kdejakou blbost, což nechápu. V provizi, která je k ceně nemovitosti připočtená, jsou náklady právního servisu, náklady cestovní, administrativa, inzerce v novinách a periodikách, taktéž na internetu, dále pak informační servis ze strany real.kanceláře,zna­lecké posudky,cena za vyhotovení kupní smlouvy, a na vklad na katastr. Já přesně vím, co ve smlouvě mám, a co tam nemám, to neplatí. Proč teda děláte takové chyby? Každý jistě jen jedenkrát za život prodáváme-kupujeme nemovitost, ale o to více buďte obezřetní! Myslíte, že mě neoblbovali z Proluxu, Stingu, Mexx realit, Century21, z Remasu? Všechny jsem odmítla, a prostudovala jsem si online všechny vzory smluv, které měli na internetu. To mi hodně pomohlo. Ta moje práce ale stála za to. Myslím, že máme skvělou realitku se skvělým servisem. Na *** máte i právní poradnu, a poradnu kdykoli na jakýkoli dotaz, tak něco dělejte. Tam se taky obracejí zklamaní lidé, klienti jiných realitek. Tak hodně úspěchů!
Maruška

Právník není realitní makléř. Já bych volil realitní kancelář, samozřejmě v daném regionu prověřenou a právníka přizval, až ke kontrole kupních smluv.
Příklad, jedna známá si nechala obchod uskutečnit právní kanceláří, stálo jí to bez mála 56 tis. a nakonec právník smlouvy vložil do KN ještě než měla strana kupujících peníze od banky na koupi té nemovitosti.
Tak nastal paradox a velký problém. Kupující měl nemovitost,ale prodávající nemá do dnes peníze.
Anonym

Nevidel bych to vzdycky tak jednoznacne. Trochu s realitami pracuji a bez kancelari, kde mam sve pratele, bych to nemel zdaleka tak jednoduche. Jasne, kdyz si najmete nejake zlodeje, je to jasne. Ale moje realitka mi udela pravni servis, otukne mi zajemce a pripravi mi vsechny podklady pro banku, pro financak a jine. Zajisti stavebni firmu a dalsi sluzby. Dojedou, vyridi, prevezmou a vsechno je hotove. Za tech par desitek tisic mi to nestoji. Druha realitka mi dela najemniky. Vybira, organizuje prohlidky, obvolava, vybira blokace a pripravuje kauce. K tomu i urcity psychologicky servis. Jeste se mi nestalo, ze by neco dopadlo spatne. Opet uspora casu, nervu a jednani s lidmi. Za tech par tisic? Kazdy ma holt jine priority.
Antal

Loni jsem prodával byt a kupoval RD. Prodej bytu jsem si s minimálním úsilím a náklady zařídil sám bez RK i právníka. Prakticky jediný náklad byl inzerát na Srealitách. Výhodou je to, že máte nad vším kontrolu a smlouvu si člověk může udělat podle sebe. I když byla nevyvážená v neprospěch kupujících pro případ jakýchkoliv komplikací z jejich strany, ti ani neměli zájem si ji pořádně prostudovat a zkonzultovat s právníkem, a bez mrknutí oka ji podepsali. RD prodávali prodávající přes RK a smlouva zpracovaná touto RK byla naprosto super – perfekně ošetřila především finanční stránku (provizi) celé transakce pro RK, ale práva a povinnosti mne jako kupujícího i prodávajích tam byly zmíněny zcela okrajově, skoro bez jakýchkoliv termínů, garancí nebo pokut. Když se mi dostala do rukou, tak najednou ze 4 stránek bylo 6. A opět, i když jsem připomínky logicky udělal tak, aby smlouva byla výhodnější pro mne, tak prodávající ani neměli zájem tam cokoliv upravovat nebo s kýmkoliv konzultovat a zase bez problému podepsali. Ve finále pak jen hrozba šestimístné jednorázové smluvní pokuty + následná denní pokuta je donutila dodržet podepsaný termín předání nemovitosti. Proto radím všem – reality nejsou rohlíky, pořádně si přečtěte, co podepisujete a k čemu se vy a protistrana opravdu zavazujete. A když problematice nerozumíte, tak si to nechte zkonzultovat právníkem. Myslet znamená houby vědět a rozhodující je v případě jakýchkoliv problémů vždy podepsaný papír. A hlavně, vždy, když je ve smlouvě jakýkoliv termín nebo povinnost dát i jasnou a citelnou sankci za neplnění.
Libor

Právě jsem prodal nemovitost. Moje rady: 1. nepodepisovat žádné realitce žádnou smlouvu. Viděl jsem i takové skvosty, jako drobným písmem vypsané smluvní 10% pokuty z ceny nemovitosti. 2. určitě nabízet taky sám v inzerátech na přímý prodej. Pokud neznáte všechny náležitosti sami, nevěříte internetu a jste si nejistí, tak prostě zajděte k advokátovi, který vám smlouvu sepíše za 20x (dvacetkrát) nižší cenu než je provize realitce. 3. realitky vám LŽOU a LŽOU a LŽOU, ať jste prodávající či kupující. Manipulují s cenou. Musíte je neustále kontrolovat. Nespoléhejte na makléře. Vyviňte vlastní úsilí a podejte ten inzerát. Není to velká námaha. Ještě konkrétní fígle a lhaní realitek:
Př. 1: Inzerát "mladý lékař s rodinou hledá bydlení v lokalitě x za cenu y", zavoláte na číslo, domluvíte si schůzku, přijde borec z realitky: "vždyť to tak dělají všichni", povídá. Př. 2: Paní odpoví na inzerát, přijde na prohlídku, představí se, že pracuje v realitce, ale tohle že je pro ni osobně, jenom to ještě musí vidět manžel, pak zavolá, že se přes víkend změnila jejich rodinná situace, ale že mi když tak náhradou může poskytnout svého klienta. Př. 3: Tohle je společné pro všechny: nikdy se kloudně nedozvíte, proč si to zákazník rozmyslel a byt nechce. Je to cenou? Polohou? Velikostí? Samé nejednoznačné kecy. Př. 3: Chcete za nemovitost alespoň 2 mil., realitka tvrdí, že zákazník dosáhne maximálně na 1980 tisíc, "no tak slevíte něco vy, něco my, jděte na 1950 a my si necháme provizi jenom 30 tisíc". Skoro jim ustoupíte a slevíte, pak ale oklikou zjistíte, že tomu zákazníkovi udali finální cenu 2040 tisíc. On na tu vaši částku měl, ale realitka potřebovala shrábnout větší provizi, tak si na obě strany něco vyžduchávala. Př. 4: Realitka vám nabízí nemovitost, kterou jenom uviděla někde na okně napsané "k prodeji", vnutila se tam, prodávající žádné zprostředkování nechtěl, smlouvy měl připravené, ale realitka si stejně od kupujícího vyinkasovala svou provizi za zprostředkování. Všechny tyto případy se mi osobně staly. Mám pokračovat ještě dál?
Jarda

Pokud dokument podepisuje někdo z realitky, ověřte si, zda má ten člověk podpisové právo. Pokud bude něco v nepořádku, realitka od takové smlouvy dá ruce pryč s tvrzením, že ten člověk podepisovat nic nemůže.. Chtělo by to realitní trh řádně pročistit, aby zůstaly jen ty realitní kanceláře, které nebudou svému jménu dělat ostudu.. Pokud ovšem takové existují..
Adamantium

Jinak taky zkušenost s realitkou, ale ne z Česka, taky se snažili oškubat nás i kupujícího, sice to byly nějaké drobné, ale i tak...smlouva hotová, všechny tři strany v konečné fázi jednání a teď tohle? Nakonec to dopadlo tak, že místo zdlouhavého měnění smlouvy (podle nich - stačilo vytisnout znovu strany s konečnou sumou) a týdnem čekání místo toho šéf částku vrátil ze své peněženky na místě. Od té doby nemám důvěru k realitkám a je fakt, že smlouvu číst MÁ rozhodně cenu.
Anonym



 


 
;