31. července 2013

Údržba vody v bazénu

U nafukovacích bazénů je v první řadě třeba nutně mít pískovou filtraci (i tu naprosto nejobyčejnější), kterou je třeba za vedra nevypínat. Kartušovka je pouze na dvě věci. Na nic a na h....V plováku kvalitní triplex tabletu v dostatečném množství a vyplachovací otvory naplno. Takto to provozujeme 8 let téměř bez problémů. Měření pH ? Co to je ?
David H.

malý nafukovací bazen pro děti.... odhadem tak 80cm v průměru? ok... třeba i velký nafukovací bazen pro děti... počítejme: 2m v průměru, výška vody 40cm. obvod krát výška je objem. 2*3,14*0,4 dělá 2,512 m3 pokud to pumpujete ze studny, nestojí vás to nic. pokud studna vyschla, stejně byste musel zalévat a pak vás to taky nestojí víc, než byste musel dát za zálivku  pokud nemáte co zalévat a nemáte studnu, bude vás to koštovat vodné stočné za 2,5 kubíku vody. kolik to může dělat? 80 kč za kubík - takže tak asi 200 kč když to budete dělat každé tři dny během prázdnin, tak vás to vyjde na 4000 kč. na jedné staně děti v za...né vodě navíc plné chemie, výdaj za filtrovací zařízení plus chemii plus elektřina, na druhé straně děti v čisté pitné vodě... ať se každý rozhodne sám....z mé zkušenosti se dvoumetrový bazen se 40 čísly vody nezkazí za tři dny, spíš za týden.
Dana T.

3 lžíce modré skalice a pravidelná údržba pískové filtrace a čas od času úklid dna. Tu vaši slavnou chemii hoďte do popelnice, je k ničemu.
Jan B.

Dělají z lidí blbce, aby všichni kupovali tu jejich chemii-plusy,minusy atd. Přitom stačí připojit saltwater a v bazenu mít slanou vodu (obyčejná sůl). Dezinfekce probíhá automaticky iontoměničem a koupání je i zdravé. Žádná chemie pak není potřeba. Asi to ale není pro firmy takový business...
Soami

Mám bazén o obsahu cca 70m2, Savo by bylo moc drahé. Už několik let používám chlornan sodný. Celou sezonu absolutně bez problémů. Protože chlornan má mírně alkalickou reakci, je nutné občas přidat trošku kyseliny na udržení Ph - já používám solnou. Spotřeba chlornanu na celou sezonu je cca 100l (900,-Kč) a cca 5l kyseliny (20,-Kč). A nedávám tam žádné těžké kovy, jako měď.
SvajdaM

nejlevnější je kupovat chlór na úpravu vody v bazénech ,nebo v čističkách .nechá se běžně koupit v prodejnách např vodovodů a kanalizací za cenu cca 13 kč za litr.je to účinnější,než drahý savo a hlavně je to levný.Za celou sezonu spotřebuju tak za 1000  kč chemie v bazénu o objemu 36 kubických metrů.
charlie.sk

Léty prověřeno. Na 4 m3 vody  - 1 litr Sava do bazénu (1l / 39,-Kč), modrou skalici (sáček / 99,-Kč) pozor na předávkování. Pravidelně filtrovat a cca 2x za sezónu dolít Savo a dodat trochu skalice. Bazén je, za pár korun, jako křišťálová studánka. Je to léty prověřené.
Benzin Petrolejovič Naftěnko

nejsem žádný bazénový expert, ale máme bazén se zastřešením 2. sezonu, tak zkusím poradit jako laik.
Jestli máte bazén několik let, tak určitě používáte veškerou chemii správně a není potřeba to rozebírat. Musíte si teď jen uvědomit, že je pod zastřešením mnohem větší teplota a voda se velmi rychle zahřívá, což jste si určitě všimli. Jestli chodíte všichni do práce nebo do školy a bazén používáte až v odpoledních hodinách, tak se ta voda v tomto počasí musí zákonitě rychle kazit. Stačí když necháte otevřený třeba jeden segment, dveře nebo tu vyklápěcí část (dělá se u vyšších bazénů), aby se dosáhlo odvětrání. Není potřeba nechávat bazén odekrytý celý, protože by tam napadaly nečistoty a zbytečně by se ochlazoval, ale při teplotách kolem 30 je opravdu nutné pod zastřešením větrat.
A ještě jeden typ ke zvážení: My do vody přidáváme ještě sůl, díky které je menší spotřeba chemie a voda se i méně kazí.
Tak snad jsem to dobře popsala a pomohla. Byla by to škoda, trápit se zbytečně, když stačí tak málo
Barbora78

Chlor šok na řasy nestačí .... ale existuje přípravek "Modrý blesk" - možná totéž jako modrý šíp Vychechtaný a ten obsahuje i přípravek, který hubí řasy ... ale existuje i něco spešl na řasy, ale nevím jak se to jmenuje ... nicméně se stačí podívat na návody u jakékoliv chemie. Pokud zkoušíš vodu, tak prioritně pokud nebudeš mít v pořádku pH, tak nikdy nebudeš mít v pořádku ani chlor a řasy. A co se týká napouštění vody ze studně - pozor na složení vody, protože může mít hodně mědi, což je u studniční vody celkem běžné a vysoká hladina mědi ničí filtrační zařízení (trubky a pod), ale nevím jek je ti u těch "nafukovacích" bazénů s pískovou filtrací ;) Ale v jakémkoliv bazénovém centru by ti měli poradit co přesně s tím a nebo si někoho přímo pozvi - sice u něco zaplatíš, ale pořád levnější než vypuštění a znovunapuštění ;)
Pride

Mam 7 let bazen a jedine co používam je modra skalice,voda je nádherná .tento figl mi prozradil zaměstnanec firmy na bazeny-Zkuste budete spokojeny.
matevicova

Máme bazém asi 8 let a mohu říct,že je to paráda.Co se týče kvality vody ,tak doporučuji každý den filtrovat cca 4 hod,po koupání večer zakrýt plachtou a veškerou chemii co používáme je ARO antibakterial z Makra ( 13 kč /litr) , Savo nebo chloran sodný.Je to všechno stejné,záleží na tom co se sežene levnější.Dávám pravidelně 1/2 L týdně a když je velké vedro jako nedávno,tak 1/2 L 2x týdně.Nejjednodušší je si k vodě přivonět a hned zjistíte jestli je nutné dát chemii .Voda nesmí být cítit . Nedáváme žádné tablety,chlor šoky,trojkombinace apod. drahé přípravky.Máme vodu celou sezonu křišťálovou.Přes zimu ji odpustíme pod trysky a  přikryjem plachtou.Po zimě naleju 3 L Sava nebo ARO a filtruju celý den a je hotovo.
KnechtlJaroslav

Letos jsme si pořídili bazén,chci jen napsat pár mých zkušeností. Vodu jsme napustili 28.4. až nyní měla nazelenalou barvu, takže máme filtraci pískovou a ve vodě tabletu 3v1, ale co s tím?Tak jsem se poptávala na internetu poradil mi jeden chemik, že máme bazén zakrýt  na 2 až 3 dny a samozřejmě pustit filtraci tak na 2 hodinky a že budu překvapena.Pak po odkrytí šok voda měla svou průhlednou barvu, akorát na dně usazeninka,která se vysála vysavačem a je zas voda na koupání a to upozorním,že je voda u nás dost železitá.Nyní jen zas jede písková filtrace  a tableta si plave na hladině ,která má opět svou barvu.
radmilpavlickova

Náš soused chemik nám před lety poradil, že stačí denně dávat do bazénu (kulatý, průměr 3m) chlornan sodný. 50ml denně a tak jednou za měsíc dáváme ještě chlor shock a všechno je O.K. Náklady na sezónu cca 300,-Kč ;)
Lucka.girl

Pratele,mam bazen asi uz 10 let... drive sama chemie,plno penez a podobne... nyni mam zaruceny navod:pri napousteni vody,jak svoji,tak mestske pridat davku ceske sody,koupite v drogerii,ja na objem 24 m3 davam asi tak 1/4 kg, pridavam potom asi 3 lzice modre skalice.Po napusteni davam do skymeru tabletu-trojkombinace,ktera se do tydne rozpusti,denne poustim cisticku pres den,kdy sviti slunce,v te dobe se kazi voda,koupeme se,jsou ve vode mastnoty z kremu,hmyz a podobne.Chce to denne min. 2 hodiny pustit cisticku,i kdyz se nekoupeme a je horsi pocasi.Pri destich,bourkach je potreba hlidat,aby tableta nedosla a denne s epustila cisticka min. na 2 hodiny pres den.V noci nema smysl.Voda celou sezonu super,pouze je potreba obcas vyluxovat necistoty.ty ale vodu nezhodnocuji,komu nevadi,luxovat nemusi.
Drive to byly same chlor soky, vlockovac proti zakaleni,dalsi chemie proti rasam... jak rikam,takto to jiz delame nekolik let a voda stale čirá jak alabastr,at prsi,je vedro,nebo chladneji.Zkuste a pak mi napiste jak jste prezili sezonu,budu rada,kdyz pomohu radou i zacinajicim bazenarum.
Co se tyce malych nadzemnich detskych bazenu s filtraci,radsi vypustit a napustit novou vodu.detem bych nedavala ani chlor tabletu.4 dny v teple bazen vydrzi,potom se zkazi pocasi,staci vypustit a znovu napustit,je to levnejsi,nez tablety,cisticka-nefunkcni,atd... a vubec,deti by v te chemii nemely ani pobyvat.Hlavne ne pro deti Savo a podobne chemie!!!
Co se tyce vetsich bazenu,19m3 a vic,tam jiz jsou kvalitni piskove filtrace,tam se tableta postupne rozpoustena ztrati.Taky za ty leta vim,ze v plovaku mit tabletu,je malo.
Nyni me bazen stoji jen tu tabletu a 2 hod.denne cisticku. Dodatek k vode na zimu. Nedavat chemii,jinak na jare budete spachtli loupat dno... odpustit pod trysky,bud zakryt,ci ne,nahazet par lahvi s vodou,ci barely a na jare vypstit,vymyt,ocistit steny a napustit!!!Nejlevnejsi reseni !!! Potom postupovat dle me rady... soda,skalice,voda,tableta,cisticka..tot vse!!!
helen.a

První dva roky jsme používali předepsanou drahou chemii a pak se nám soused vysmál a prozradil svůj dlouholetý postup. Chlornan sodný a kyselina sírová. Lezly mi oči z důlků, ale on to používá. Ph si snižuje H2SO4 (akumulátorovou 38%), chlor používá jen na občasnou dezinfekci a má vodu jako křišťál. Tvrdí, že když se hlídá Ph (digitálním Phmetrem), tak se voda prakticky nekazí.
IrenaSvoboda

Roky jsme měli nadzemák, který jsme čistili chlorem. Letos jsme si pořídili velký zapuštěný bazén a přikoupili elektrolýzu soli. Báječené. Nejenom, že je voda přijemně slaná, skoro jako v moři, ale je skoro bezúdržbová. Hlídáme jenom ph a podle počasí přidáváme či ubíráme čárky na malé krabičce, která nám hlídá nádherně průzračnou vodu. Je to sice dražší záležitost, ale za to pohodlí to opravdu stojí.
tomandre

Dlouholeté zkušenosti ukazují, že při provozu s pískovou filtrací postačí pro 9 m3 1xtýdně 0,5 l peroxidu vodíku 35% a v případě zákalu 1 polévková lžíce modré skalice a 1 lžíce síranu hlinitého (druhý den usazeninu ze dna odsát). Náklady na chemii za sezonu nepřekročí 600 Kč
doktor214

Překvapuje mě, že se stále mluví jen o chlóru a nikdo neuvádí jako výbornou a ,,zdravou" dezinfekci SAVO (chlornan sodný). Chlóršok provedeme pouze při prvním napuštění a pak jsme celé léto na Savu - Savo se dle velikosti bazénu naleje do konve s vodou a pomalu se pokropí (růžicí) celá plocha bazénu,nechat do rána působit bez filtrace. V horkých dnech třeba každé 3 dny. Rychle zabíjí bakterie i houby, vyprchá a je to. Neutrální ph je samozřejmostí.
helena.latalova
 
;