15. června 2016

Domy na klíč

Baracom

Ahoj, my začínáme mít pěknou depku mluvili jsme dnes se sousedkou co už bydlí a dost nás vyděsila - bungáč není zateplený, takže už tam má plíšeň, střecha jim bouchá, kotel už reklamovali 3X, že dělá hluk a komunikace s Baracomem 0. Půdu jim slíbili srovnat a nakonec se na ně vykašlali. Bohužel vše co s nimi chtějí řešit k ničemu nevede
no já vidím soboustran,alemusím uznat,že postavit komín jinde je těžký amatérismus a my z jejich strany zažili několik takových "omylů" naštěstí jsme se dost dali do kupy se sousedy, kteří tam staví a nenecháváme si nic líbit...takže slečna Kalapírová až potom co nám obou zkur...zásuvky tak to začla teprve řešit jak jsi psala...ale já furt doufám, že to bude ok...dozor my mít mohli...při předávce hrubé stavby jsme ho s sebou měli...jinak ještě jedna věc....Baracom si stavební deník nepíše!!!! Soused o něj žádal a stroze mu řekli, že nemají!
sweetstorm

no ja sae musim ozvat protože me to nasralo!ja jsem ta uvedena sosedka a vubec neni pravda co tady pani pise!ano strecha nam praskala ale stoho duvodu ze drevo bolo mokre tak jeste pracovalo ,kotel jsme nereklamovali3x ale boli nam ho 2x nastavit protože to na poprve prej udelali spatne a plisen v baraku rozhodne nemam !to bolo jenom v rohu u okna v koupene a byla to ma vyna protoze jsem nevetrala a mam okno zapratane kozmetikou!a s barakomem mame dobre skusenosti pokazde bez problemov reagovaly a snazily sa vyhoviet.takže vsetko co pani napsala je prekrutene a rozhodne to nema od nas jsem sklamana.baracom doporucuji a klidne bych si dala postavit jeste jeden barak!
lenulik1002

Dobrý den.Dovolují se reagovat na rozhovor BaracomMy jsme hrozně spokojený.Bydlíme 1,5 roku,a nemáme žádný,ale ŽÁDNÝ problém.Kdyby jsme měli vybrat firmu,kdo by nám postavil jiný dům,tak by jsme volili opět BARACOM.Neměli jsme,a nemáme sebemenší problém.Ani plísen,ani praskliny!!V létě je krásný chládek,v zimě topíme na 22 C,a je krásně teplo.A TO NEMÁME ZATEPLENÝ!!Solidní firma,a ceny mají bezkonkurenční jsi myslím.Ted tady ve Hřivně se staví 4 domy,a vidím tady denně nijakou kontrolu.Taky tomu nerozumím,ale pracují čistě,a celý den.A viděla jsem,jak dělali zdi,a takovou čistou práci jsem neviděla!!!Jsem denně doma,jsem na MD,a vidím to z okna.Tot je můj názor.Takže tak
kakasu

jo to je ta bomba firma, co mojí kamarádce pok.... dům  Jestli můžu radit, pokud tomu nerozumíte, sjednejte si technický dozor. Ušetří vám hodně peněz a starostí
byat

sice tomu nerozumím, ale poznám, jestli je něco špatně nebo dobře a já jsem zatím velice spokojená. Postavili nám i špatně komín a po upozornění (chyba byla u projektantky) komín na své náklady zbourali a postavili nový  jinak svůj dozor mít ani nemůžeme, jak nám bylo řečeno, ale jak jsem uvedla, jezdím se tam pravidelně dívat, tak si to kontroluju sama. Ano, bohužel, nemůžeme, prej pokud baráček nebudeme chtít, tak si ho nemusíme brát, ale dozor mít svůj nemůžeme.
spygy
   
Švagr taktéž stavil s Barakomem a chválu nepěl... každopádně bydlíemoticon Takže já si myslím, že pokud mají obě dámy, které tady píši zkušenost s komínem ve vedlejší místnosti, tak asi pozitivní recenze psát nebudou... To se pak ale firmám samozřejmě nelíbí. Asi je to o zkušenostech jednotlivců, někdo je vždy spokojen a někdo je vždy nespokojen,...My jsme stavili sami a jsme za to vděční!
jana_l_

ono to byl docela problem z nich dostat nejaky terminy. myslim že počas stavby střechy. ale stejne neveřim že to dodrží, vždyt nic nestihaji... všem jen natahujou terminy a nic
všechno je si potreba hlidat, nam zapomneli na vodu na zahradu, u zatepleni stropu jsem si spary mezi vatou doladil sam jinak nechali diry
pan elektrikar me ukacal na 1 zastrčku kterou nakonec dal jinde než jsme se dohodli
ale jinak se tešime
eminemko  



S firmou RD Brist máme bohužel spíše horší zkušenosti. Jak se zmiňuje uživatelka výše, vše probíhalo velmi dobře ve fázi vyjednávání a přípravě, jinými slovy když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají. Krátce bych shrnul hlavní problémy:
- Nadstandardy - Vše, co není ve smlouvě jako standard, si musíte zaplatit. To je jasné, ale že budeme několikanásobně přeplácet, to jsme nečekali. Nechali jsem si nacenit od jiných firem a jejich nacení byly až o deseti tisíce nižší (podle toho, co to bylo). Bohužel RD Brsit nedovolí nechat vstpoupit externí firmu do své stavby (hrozí ztrátou záruky), takže pokud nadstandard chcete, musíte platit a platit.Standard je jen ten nejzákladnější základ, takže doplácet budete za všechno , tomu věřte.
- Průběh stavby - Stavění probíhá v návalu hurá akcí, tj. několik týdnů se nic neděje a pak během týdne máte celou fázi hotovou. Samozřejmě během toho si nestačíte všechno pohlídat a kvalita některých prací tomu odpovídá.
- Stavební dozor - Jejich stavební dozor má na starosti několik domů (víc než 10) a tak svou práci nestíhá, myslím tím dohlížení na kvalitu stavby. Funguje spíš jako domlouvač a přeposílač dotazů a řadě technických detailů nerozumí. Toto vedlo k tomu, že jsme si museli spoustu věcí ověřovat sami a platit vlastní stavební dozor, aby bylo vše v pořádku, což v případě domu na klíč není zrovna to, co chcete dělat.
- Přístup - Po podepsání smlouvy s námi vedení firmy prakticky přestalo komunkovat a všechno s námi řešili další zaměstnanci firmy, kteří zas říkali, že to nemohou rozhodnout, že musí vedení. Když potřebují něco Brist, musíte to udělat ihned nebo Vám napaří dny za zpoždění a prodlouží termín dostavby, ale když se tři týdny snažíte dozvědět, kdy se bude pokračovat, tak vám neodpoví.
- Záruka - klidu se nedočkáte ani po dokončení stavby. Odmítli nám několik průkazných nedostatků, které jsme měli předem domluvené, jak se mají správně provést a i zaplacené. Zdůvodnili to tím, že to tak dělají všude. Ale když jsme to konzultovali s lidmi z jiné firmy, tak měli opačný názor.
janca_26

Také stavíme s firmou RD Brist a nejsme úplně spokojení. Naprosto platí, co říkáte. Nadstandardy předražené, komunikace téměř nulová, ve stavebním deníku je stále napsáno, že se nemůže pracovat kvůli počasí.... Vše v naprostém základu a neochota cokoliv měnit. Velmi často slyším větu- dodělejte si sám. :(
aza66
  
Dobrý den, přidávám své zkušenosti s firmou RD Brist...bohužel musím se všemi referencemi výše plně souhlasit. V žádném případě bych tuto firmu nedoporučovala. Do podpisu smlouvy nebyl problém s ničím, po podpisu se vším. Navíc provedené práce se snažím reklamovat, pošta mi chodí zpět. Nezbývá mi než se obrátit na právníka, což jsem před několika dny udělala, neboť se zřejmě spoléhají na to, že Vás takový průběh utahal a necháte to raději být. Já se tak lehce nevzdám. Vše mohu doložit i na základě psané emailové korespondence přímo s panem majitelem, který by pro peníze za Vámi cestoval i na konec světa. Práce jsou nekvalitně provedené a navíc prokazatelně nedodělané. Hodlám vše tedy řešit soudní cestou, neboť jsem nic nedostala zadarmo a tak nehodlám také nic nikomu věnovat, leda na charitu. Pro spoustu z nás je to životní investice a celoživotní úsilí a tak jsem se rozhodla nepřihlížet dále tomu, jak si konkrétně majitel této firmy buduje zázemí v jiné zemi na náš účet. Pokud se chcete ke mně přidat, tak budu jedině ráda. Hodlám se i obrátit na TV, nejsem totiž ovce a nejdu z davem jak touto firmou předpokládáno a na tuto akci mám opravdu síly dost. Kdo se nepřidá, ať mi drží palce emoticon i když to třeba nevyjde, proč by majitel RD Brist měl v klidu spát a užívat si života, když my se trápíme a máme bezesné noci?
andrej21


Dobrý den nechala jsem si od Firmy (Rodinné bydlení, s.r.o.) postavit dům na klíč v roce 2009 ,domy staví pro firmu rodinne bydlení firma Vario villa Uničov ,špatně naprojektovali kombinaci podlahového topení s okny , okna stáli 120000kč a vždy od října do dubna v zimě se ve spodní části rosí ,dle nich to nebylo na reklamaci stejný problém měl zákazník v ostravě který si nechal postavit stejný dům ,špatně zvolená technologie posouzení od jiné firmy ,reklamaci nechtěli řešit prý se mám naučit větrat ,dle nich bych musela mít otevřené okna a dveře celý rok ,okna plesnivějí i parapety.Druhý rok odešel kotel museli vyměnit a po 5 letech odchází podlahové topení na které je záruka 30 let stálo 180000kč i přesto nechtějí opravit řídící skřín rozvody na podlahové topení už to řeším přez rok kdy jsem objednávala placenou reklamaci i přesto že mi pán Niče napsal do emailu že posílá objednávku tak přez rok nikdo nepřijel a nyní se vymlouvají že at si nechám opravit v místě bydliště ,to bych udělala už dávno kdyby nějaká firma to opravovala ,použili nějaké komponenty nikdo neví odkud a nikdo to neopraví takže dům za 4 miliony nemůžu spokojeně a v teple užívat . Dejte si bacha naslibují Vám plno věcí a pak nic neudělají a ještě se vymlouvají ,když jsem se zeptala na co mám za 80000kč komín když mám podlahové topení tak mi řekli kdyby byla Válka vtip?? Nejsou tak dobrý jen schrábnou peníze a víc se o vás už nestarají a záruční listy kterými ručí ?? nechte si podrobně napsat co do toho spadá dle mě i nefunkční podlahové topení podle nich né .Myslím si že mě pěkně okradli a to samé i s okny .Kdybych při výběru firmy od Pana Rejzka věděla že se budete vymlouvat při kterékoli reklamaci ani bych u Vás stavbu neobjednala . Víte kolik jste si za dům inkasovali a k čemu jste podepsali záruční listy ?? Přijedte se podívat na dům po 5 letech jak praskají zdi a okna jak jsou plesnivé a topení které jiskří ????
Irena S.

Dobrý den, momentálně stavíme s firmou Alka domky, tedy s p. Sedlákem a začínáme být velice nespokojeni. V pondělí nám má předávat zhotovenou základovou desku, která není hotova ani z poloviny. Vždy přijedou dva dělníci na pár dní a pak se několik dnů nic neděje. Dnes po nás chtěl p. Sedlák 100.000 Kč, které mu dle smlouvy náleží až po dokončení díla. Prý mu došly peníze a bez těchto peněz nebude v díle pokračovat. Hrůza! Smlouvu jsme obrdželi ve stejné kvalitě jako uvádí @durda a naštěstí jsme ji také zrevidovali. Uvidíme jak se to bude dál vyvíjet, určitě zde budeme o výsledku informovat. Každopádně to tak nenecháme. Rozhodně Alka domky nedoporučujeme.
micpo

my už štastně bydlíme v domku od RD Rýmařov skoro dva roky a jsme maximálně spokojeni.
Nevím co přesně by tě zajímola, ale stavební práce byly perfektně organizovaný, termín stihli jak řekli.
jediné bylo v Praze trochu problém v komunikaci na začátku při projektu, ale naštěstí jsme vše stihli.
RD Rýmařov jsme si vybrali hlavně kvůli tomu, že mají dobrou stavební technologii, která je u dřevostaveb dost důležitá, našli jsme na ně dobré reference a musím říct že tady mezi novými lidmi co stavěli s různejma firmama, tak sice jsme zaplatili o trochu víc, ale zase se nesoudíme a podobně. Taky je důležitý, že v ceně je už opravdu vše a pokud vám stačí obyčejnej standard, tak není třeba připlácet nadstandardy.
kacka2

Vybírali jsme ze spousty firem, sledovali reference a nakonec smlouvu podepsali s Rýmařovem, zatím jsme maximálně spokojeni, skvělý přístup s výběrěm projektu, vyšli nám vstříc s požadavky. V tuto chvíli se řeší stavební povolení, termín stavby máme 2. čtvrtletí 2008. Máme možnost i v naší obci sledovat stavbu domku, zrovna dnes jsme se tam byli podívat a co dodat? Pěkné. Jejich cena je vyšší, pravda, my jsme oproti standartu zase tolik nepožadovali a už jsme o cca 900.000,- navíc. Oproti jiným není v ceně základová deska. Je to dost peněz, ale ze zkušeností okolí, známí dali u jiné firmy méně peněz, ale tahanice, soudy, nepříjemnosti a stále nebydlí a termín se jen prodlužuje... Tak jsem ráda, že u vás také spokojenost a věřím, že jsme vybrali, jak nejlépe jsme mohl.
olioli

My bydlime v domku od rymarova uz 7 let a zatim vubec zadnej problem, hodnotama splnuje parametry nizkoenergetickeho domku a je to videt na vydajich, ktery jsou v klidu..a to, ze to zevnitr vypada mnohem vetsi, je uuuplna pravda..jsem zastance drevostaveb a uz jsem si zvykla, ze se nekteri tupci smejou, ze je to barak z papiru..holt cesky nazor, ze cihla je nej...
jankazel

 Jojo, cena je přesně ten důvod, proč jsme radši než Atrium zvolili Rýmařov. I když je u Atria skvělé, že si člověk může zvolit ze čtyř fází rozestavěnosti stavby - původně jsme si říkali, že bychom šli do varianty "hrubá stavba" (ta nejlevnější) - zvenku je dům kompletně hotový a vnitřky na dodělání. Ale když jsme zjistili, že na dodělání jsou i rozvody, tak nás ihned přešla chuť. Dělat rozvody vody a elektřiny v dřevostavbě, to bysme si fakt netroufli.
suzeraine
Co se týče SMLOUVY O SMLOUVĚ BUDOUCÍ:
1. Nelíbí se mi, že "Dnem rozhodným pro posouzení provedení plateb pro potřeby smlouvy se rozumí den připsání příslušné peněžní částky na účet tomu, komu má být zaplaceno." Žádala jsem o změnu na "..se rozumí den odeslání příslušné peněžní částky z účtu toho, kdo má platit" (z důvodu neovlivnitelnosti doby převodu konkrétní banky atd. To už my ovlivnit nemůžeme, kdy to banka převede.
2. Závěrečná ustanovení - "Pokud některé smluvní vztahy z této smlouvy vyplývající nejsou v této smlouvě výslovně upraveny, řídí se obecně závaznými právními normami platnými na území ČR. V případě sporů vzniklých z této smlouvy je postupováno v souladu s ustanoveními občanského soudního řádu." - NESMYSL - žádala jsem o změnu, jelikož OSŘ se řídí soud, nikoliv smluvní strany, ty se řídí OBČANSKÝM ZÁKONÍKEM!
3. "Obsah smlouvy je považován smluvními stranami za předmět obchodního tajemství." - Žádala jsem o vysvětlení z jakého důvodu? Při příp. sporu u soudu není možné projednávat přísl. smlouvu bez souhlasu stavitele... zdůvodnění nám prý v nejbližší době dodají .. jsem zvědavá!
Co se týče SMLOUVY O DÍLO:
1. "Smluvní strany se dohodly, že za každý den prodlení s úhradou peněžitého závazku ze strany objednatele je tento povinen zaplatit zhotoviteli kromě zákonného úroku z prodlení i smluvní pokutu ve výši 0,05 % z neuhrazené částky za každý den prodlení. Zaplacením smluvní pokuty není dotčen nárok zhotovitele na náhradu škody." Žádala jsem, aby byly stejné podmínky sankciování pro zhotovitele v případě prodlení s předáním díla jako pro objednatele v případě prodlení s úhradou závazku!!! Oni mají ve smlouvě, že pokud se dostanou do prodlení s předáním díla, platí objednateli 0,05 % TÝDNĚ. Není to tedy vůbec rovnocenný vztah. Schválili nám naši penalizaci taktéž na 0,05 % týdně.
2. Zhotovitel vyrozumí objednatele o svých požadavcích písemně a to dopisem, faxem, e-mailem nebo záznamem ve stavebním deníku. Nelíbilo se nám, že by nás někdo vyrozumíval zázname ve stavebním deníku, o čemž se můžeme dozvědět jedině tak, že stavební deník budeme neustále kontrolovat. Žádali jsme tedy vynechání ze smlouvy "záznamem ve stavebním deníku".
3. Podobně jako - "K převzetí předmětu plnění vyzve zhotovitel objednatele zápisem do stavebního deníku tak, aby mu výzva byla sdělena nejpozději 3 dny před termínem přijímacího řízení." Vzhledem k obrovským penalizacím v případě nepřevzetí si domu v termínu jsme žádali, aby nás o tak zásadní věci informovali doporučeným dopisem, nejhůř e-mailem.
4. "Zhotovitel je oprávněn od smlouvy odstoupit v případech neposkytnutí součinnosti ze strany objednatele, tak jak je to uvedeno v této smlouvě a to ani v náhradní 15 denní lhůtě. Smlouva takto zaniká dnem doručení písemného odstoupení s uvedením důvodu." To je opět tak zásadní sankce, že jsme požadovali včlenit na konec souvětí "...v náhradní 15denní lhůtě, vyjímaje situace, kdy objednatel nemohl ze závažných důvodů tuto součinnost přes veškeré své úsilí bez svého zavinění poskytnout." Aby jsme byli chráněni, pokud bychom se vlastní vinou dostali do situace, kdy bychom nemohli součinnost poskytnou - když přeženu: Budeme oba s manželem po autonehodě v nemocnici - ale říkám, to je naprosto min. riziko, každopádně nás to kryje, kdybychom takovou součinnost prostě NEMOHLI poskytnout.
jakrle


Pozor na firmu Kampala a Ing. Očenáška. Jedná se o podvodníka, který od Vás přijme zálohu a pak přestane komunikovat!!!! Údajně dluží peníze i svým spolupracovníkům.
Nyní na něj podávám trestní oznámení pro podvod,bohužel.
Po dlouhé době mi jednatel firmy Kampala zálohu vrátil,ale celý harmonogram stavebních příprav a dalších jednání se mi posunul o pár měsíců, což stálo nemalé peníze. Každopádně tuto firmu o které jsem se až bohužel pozdě dozvěděl velmi špatné reference NEDOPURUČUJI.
bob.1975

Kampala v.o.s. Ostrava. Nedoporučuji tuto firmu nikomu. Když ptáčka lapají pěkně mu zpívají. To je přesně jejich metoda. A pak: do domu zatéká, místnosti mají jiný rozměr, praská omítka, praskají spoje na zdech, promrzají rohy kolem oken, neodtéká voda z rýn, kolem oken odmrzá omítka,slovem katastrofa. termín 2 měsíce po lhůtě, penále absolutně neplatí, na reklamační dopisy nereagují - katastrofa. Nikdy Kampala !!! ledaže byste chtěli stodolu - tak to zase joooo!
BoMo
Já mám velmi dobro zkušenost s firmou Thermo Home. Postavili nám celou dřevostavbu za velmi dobrou cenu ve srovnání s ostatníma nabídkami a jsme spokojeni i s kvalitou a s přátelským přístupem. A musím uznat, že vytápění našeho domu je docela laciné oproti srovnatelné zděné stavbě. Můžu jenom doporučit.
Pavelkr

STRUČNĚ A JASNĚ - ALKA DOMKY VELKÝ OMYL!!! STAVBA SICE HOTOVÁ, ALE KVALITA PROVEDENÍ ODPOVÍDÁ ASI 80% Z OČEKÁVÁNÍ JAK BY STAVBA MOHLA DOPADNOUT. NASLIBUJÍ HORY DOLY, PENÍZE ZA VĚCI PROVEDENÉ SVÉPOMOCÍ (PO VZÁJEMNÉM ODSOUHLASENÍ S FIRMOU) UŽ NIKDY NEUVIDÍTE!!!! PŘEDÁNÍ STAVBY NEPROBĚHNE, KLÍČE NEDOSTANETE, ŽÁDNÉ ODPOVĚDI, ŽÁDNÁ REAKCE, ŽÁDNÉ JEDNÁNÍ, ALE HLAVNĚ ŽE FIRMA DOSTANE PRACHY...
krasavous

Ahoj,zrovna s firmou Alka domky Dřevostavby připravujeme už druhou stavbu , první byla jen chatka , teď už náš vysněný domeček.Zatím spokojenost,chatku máme už třetím rokem a bez reklamace. Teď hotová deska a pokračujeme,snad nám počasí bude přát. Projektant i majitel firmy ok
cilindr

Jak jsem již psal dříve, spolupráce s firmou Alkadomky dřevostavby s.r.o. otřesná. Stavba měla být dokončena a předána do 3.12.2014. Ve skutečnosti byla stavba předána koncem dubna a do dnešního dne (1.6.2015) nejsou odstraněny vady a nedodělky. Do dnešního dne rovněž nemáme všechny dokumenty potřebné pro kolaudaci, např. vytyčovací protokol, protokol omezeni radonu v hotové stavbě, atd. Vůbec nevěděli, které dokumenty je potřeba doložit a když jim to teda náš stavební dozor všechno nadiktoval, tak to stejně nedodali. Neschopná firma, která nedodržuje projektovou dokumentaci a dělá všechno s tím, že to tak dělají vždycky. Ve faktuře si neoprávněně účtuje částky navíc. Například za montáž vnitřních dveří, ačkoliv je to stavba na klíč a dle smlouvy o dílo nesmí cena přesáhnout částku sjednanou ve smlouvě. Jim je to úplně jedno a prostě si naúčtovali za montáž vnitřních dveří 7350,-, protože montáž obložkových zárubní je časově i finančně náročné a proto na to prostě mají nárok. Několikrát během výstavby provedli bez našeho vědomí změny v projektové dokumentaci a když na to byli našim stavebním dozorem upozorněni, tak prostě zavolali projektantovi, který podle jejich požadavku provedl změnu v projektu! Na maily nereagují a není s nimi řeč. Nespolehlivá firma, otřesné!
durda

podělím se s Vámi o svoje zkušenosti. Plánovali jsme výstavbu RD Chico 3+1. Změny oproti standartu: WC v koupelně v patře, plynový kotel, plovoucí podlahy a dlažba. Smlouvu jsme nepodepsali z důvodu, že nám tento domek a jeho výstavbu na našem pozemku správa CHKO zamítla a to i přesto, že stavební úřad by s tímto typem domku problémy neměl. Da)ším faktem byla samotná smlouva o dílo, ta byla pro mne jako objednatele značně nevýhodná.
Takže bacha na 2 věci:
1) před samotným podpisem smlouvy si pro jistotu zjistěte na příslušných úřadech, zda je domek vhodný na váš pozemek (někomu vadí zejména sklon střechy a jeho celkové architektonické řešení)
2)Bacha na smlouvu o dílo s Canabou, mně se v ní nelíbily tyto věci:
a) před termínem zahájení se platila záloha - 1. a 2.splátka, což tvořilo celkem asi 70% z celkové ceny díla, což je značně nesolidní. Na tyto splátky pak Canaba vystavuje zálohové faktury, kde není vůbec specifikováno, za co vlastně jsou!!!!!!
b) ve smlouvě jsou smluvní pokuty-
pro zhotovitele při nedodržení termínu- to je v pořádku.
pro objenatele- penalizace za každé prodlení s uhrazením splátek(úhrady za cenu díla). Vezměte si modelovou situaci, kdy stavbu financujete např, pomocí hypotečího úvěru, to může celou situaci komplikovat. Nebo další situaci, kdy nebudete spokojeni s dodávkou(realizací díla), budete muste zaplatit za dílo ve sjednaném termínu pod hrozbou penalizace,a to i přesto, že dílo má zjevné vady. reklamaci uplatnt můžete smaozřejmě, písemně a doporučeně na adresu sídla Canaby, to však na uhrazení ceny za dílo nemá vliv...
c) pevná cena za dílo- je cenou pevnou jen při uhrazení 60procent z ceny díla
Jsme nakonec rádi, že jsme od smlouvy odstoupili, našli jsme si jinou stavební firmu, kde nepožadují tak vysoké zálohy předem, a ve s mlouvě je jasně charakterizováno, co obsahují jednotlivé etapy výstavby atd.
misa.ottovka

hm, nejsem ani moc překvapená....před dvěma lety, když jsme hledali vhodnou firmu, jsme o canabě dost uvažovali, líbily se nám ceny i domy, příjemně na nás působil dům na brněnském výstaviště...jenže pak jsem někde na netu vyhrabala diskuzi lidí, kteří měli domy od canaby někde blízko prahy, taková nějaká developerská výstavba...no a když jsem viděla ty fotky plísní a četla, jak canaba reklamace neřeší, tak jsme se na to vykašlali, i když cena byla lákavá....chvíli jsme uvažovali o rýmařově a nakonec jsme vybrali elk-byl sice o něco dražší, ale když čtu ty haldy reklamací na rýmařovské diskuzi, tak jsem ráda, že máme, co máme...my měli akorát problém s odtoky, ale to bylo jen špatné odvětrání a už je to v cajku...naštěstí...
macik

 V loňském roce jsme stavěli RD u Mělníka. Po počátečních peripetiích s firmou RD start (projektová dokumentace), jsem získala kontakt na p.Ing.Wilda (RoDom Bohemia), se kterým jsme dům úspěšně postavili. Za čtyři měsíce dům stál. Ze začátku jsem také měla strach, protože podvodníků v této branži je opravdu hodně. Nechtěli zálohy, platilo se opravdu až za provedené práce. Komunikace výborná, spoustu věcí jsme řešili přímo stavbě. Naopak problém byl s naší bankou, i když jsme měli schválenou hypotéku, dožadovali se dalších a dalších písemností. Platili jsme (respektive banka) opravdu dost dlouho po splatnosti a pan Wild jen pronesl: "Ježíš v klidu". Prostě za mě mohu jen doporučit.
katkamelnik

Máme postaveny rodinný dum od společnosti Rodom a řadíme se mezi spokojene zákazníky teto firmy. Byli jsme spokojeni s přístupem a to především s přístupem pana stavbyvedoucího, který měl stavbu našeho domu na starosti a který nám byl vždy nápomocen a to i mimo standardni pracovní dobu, například o víkendech. Práce na domě byly provedeny kvalitne a ani následná kontrola domu odborníkem neodhalila žádné závazne závady, jak se to bohužel v dnešní době u novostaveb často stává. Cena domu byla prijatelna a velice jsme ocenili, ze k fakturaci docházelo vždy až po dokončení toho daného fakturačního celku, takže jsme nemuseli dávat žádné zálohy předem. Firmu mohu vřele doporučit a rozhodnuti vybrat si pro stavbu našeho domu prave Rodom rozhodne nelitujeme.
janaberoun

Dobrý den, od firmy Rodom máme nově postavený dům, dokončený v listopadu a již měsíc v něm bydlíme. Chtěli bychom reagovat na předešlé příspěvky, s touto firmou a konkrétně s pány Wildem, Kroulíkem a stavbyvedoucím panem Bártou jsme byli a stále jsme velmi spokojeni. Komunikace mezi námi byla a stále je na vynikající úrovni a jelikož jsme s jejich prací spokojeni, pokračujeme s touto firmou i na úpravě terasy a zahrady.
Pokud jsme chtěli něco změnit, nebo během stavby vznikl nějaký problém, řešilo se vše ihned a na místě k naší spokojenosti. Po zkušenostech s jinými firmami, na firmu Rodom nedáme dopustit a mohu je všem vřele doporučit.
greeni

Naše zkušenost s firmou Rodom Bohemia započala v říjnu roku 2013, kdy jsme firmu poprvé oslovili, jelikož se nám líbily návrhy a řešení jejich domů na klíč, které uvádí na svých stránkách. Následně jsme se společně se zástupci firmy sešli v kanceláři v Praze Vršovicích, kde jsme vše začali řešit.
V první fázi jsme společně probírali parametry stavby, materiály, postupy atd atd…bylo toho mnoho. V okamžiku, kdy jsme se sami rozhodli, co vlastně chceme (patrový dům), probíhala tvorba rozpočtu a jeho postupné ladění. Během této doby jsme také řešili převod pozemku a zápis v katastru nemovitostí.
Zhruba v únoru 2014 jsme za velké pomoci a asistence pana Kroulíka zažádali o hypoteční úvěr u Hypoteční banky na výstavbu našeho domu. S odstupem času můžeme říci, že toto „papírovaní“ bylo to nejjednodušší a nejrychlejší na celé stavbě domu. Pan Kroulík nám vyjednal mnoho výhod (vedení účtu zdarma, odhad zdarma a jiné.) a skvělou úrokovou míru.
Také probíhala tvorba projektové dokumentace vč. přípojek IS a její celkové ladění k naší spokojenosti. Tato etapa skončila v srpnu 2015 a začalo nové kolo „ vyřízení ohlášky“.
Jelikož jsme stavěli v Praze, museli jsme mít spoustu vyjádření a razítek od dotčených orgánů (napočítali jsme přes 40). Díky 30ti denním lhůtám na vyjádření a dalších návazností jiných vyjádření se tato záležitost poměrně protahovala, ale nakonec jsme v únoru 2015 dostali stavební povolení.
První vykopnutí se konalo 30.3.2015. K samotnému průběhu stavby mohu jen pochválit. Jelikož jsme v průběhu stavby bydleli doslova o dům dál, viděli jsme každý den, co nového se postavilo a kdo na stavbě byl. Často se pracovalo od rána do večera a i celé víkendy. Na stavbě jsme se vždy potkali s fajn lidmi a odborníky ve svém řemeslu. Pohodu do jisté míry zajisté ovlivňovala i dodávka kávy a sušenek z naší strany.Stejně tak jako na každé jiné stavbě se i u té naší občas něco úplně nepovedlo, nicméně díky perfektní práci našeho stavbyvedoucího pana Bárty se vše vyřešilo k naší maximální spokojenosti, většinou do druhého dne.
Z pohledu vedení a průběhu stavby si nemůžeme na nic stěžovat. S panem Bártou jsme byli v každodenním kontaktu, kdy jsme si říkali co a jak, kde se má co udělat, co bude následovat apod. Konec konců o vedení stavby by se toho dalo napsat dost a dost, ale shrnul bych to takto – lepšího stavbyvedoucí v ČR nenajdete.
Domek firma dokončila v říjnu roku 2015 – tedy dle vzájemně domluveného termínu 7 měsíců. V domku jsme oslavili krásné Vánoce a nyní po pěti měsících bydlení mohu konstatovat, že se nám žije hezky a pokud bychom někdy měli stavět další RD (jako že asi těžko), tak se nebudeme váhat obrátit na firmu Rodom Bohemia, se kterou máme velice pozitivní zkušenost. Naše vztahy s lidmi z firmy jak po celou dobu stavby, tak i po jejím skončení, zůstaly v přátelské vlně a jistě se rádi brzy potkáme a popovídáme si o dojmech.
Tímto bychom chtěli panům Bártovi, Kroulíkovi, Wildovi a pánům od všech profesí veřejně poděkovat. Děkujeme, že jste nám postavili domov.
Zdimi

Zrovna stavíme dům na klíč (dřevostavbu). Protože stavíme v úplně jiné lokalitě, než bydlíme, tak nemáme šanci zadávat práci postupně různým stavebníkům (topenáři, elektrikáři atd. atd.), takže jsme nakonec zvolili právě stavbu na klíč od jediné firmy. A ano, víme, že se nám to hodně prodraží.
Nicméně je VELICE VELICE důležité, abyste měli vlastní stavební dozor. A to ten, kterému opravdu věříte a víte, že se nenechá ukecat.
Musíte mít dobrou smlouvu, kde je jasně stanovené, že stavební dozor musí vidět všechny konstrukce před zakrytím (tj. než se zaleje základová deska, tak aby viděl, jak jsou položené ta železná síť, nevím jak se to jmenuje, než se udělají obvodové zdi, aby to viděl apod.).
Nám dělá stavební dozor můj táta, který je soudní odhadce nemovitostí a sám už také několik baráků postavil, takže mu naprosto důvěřuji. A je teda opravdu precizní, díky bohu!
Dále počítejte s tím, že ve výsledku je lepší, abyste na to firmě nechali o kousek víc času, aby zbytečně nehonili termín. Za pět let vám bude jedno, že jste se nastěhovali o dva nebo tři měsíce později, za to vám ale rozhodně nebude jedno, jestli to je nebo není kvalitně postavené. Všechny technologické postupy mají mít svůj čas na uzrání a mají také předepsáno, v jakých teplotách se smí provádět (různé lepení, tmelení u dřevostaveb. U zděných se také určitě něco najde). Úžasná výhoda stavby na klíč je ta, že máte daleko méně starostí. To ale neznamená, že nebudete mít žádné, naopak! Musíte opravdu tu firmu hlídat, protože firma jako taková sice může být spolehlivá, ale nikdy nevíte, jakého zedníka vám tam pošlou a jak ten na to bude házet bobek. Stavbyvedoucí tam také není každý den, aby ho pohlídal. A když už je něco postavené, a přestože to není úplně tak, jak by mělo, tak občas inklinují k tomu, že to nějak pro formu opraví, a raději to ututlají.
K Ekonomickým stavbám jsem slyšela ne dobré věci, hodně bych si rozmyslela, jestli to s nimi postavím. kdyžtak napiš soukr. zprávu, napíšu víc. Veřejně je tu nechci očerňovat, protože osobní zkušenost s nimi nemám.
Platit postupně! V podstatě firmy, stavějící na klíč, vydělají především na stavění základové desky, hrubé stavby a střechy. Takže když je to nastavené tak, že po postavení těchto základních věcí (tedy hrubé stavby), chtějí mít zaplaceno víc jak 75% celkové ceny, tak se pokuste na to nepřistoupit. Ono totiž právě v tuhle chvíli už má firma vyděláno a na případné další dohady a reklamace u těch dalších stavebních činností (elektrika, podlahy, obklady, voda atd. atd.) už se nechce moc zabývat a ztrácet tím čas.
Takže bych se pokusila to placení rozprostřít daleko více. Např. za každou takovou činnost (položení obkladů, postavení komína, elektřina, rozvody vody…) účtovat fakturu a pokračovat až po zaplacení. Tím se to natáhne, ale obě strany mají jistotu, že je zaplaceno a ten vztah je narovnaný.
A tady právě hodně záleží na smlouvě, kterou s tou firmou budete mít.
zdenkak

Mám úplně stejné zkušenosti se stavebním dozorem, dobrý a spolehlivý člověk, který ohlídá vše po technické a případně i finanční stránce, je naprosto nezbytný - pro nás určitě! My jsme totálně neasertivní, takže toto vše řeší dozor. Je precizní a spoustu věcí nám zachránil. Mj. v momentě, kdy přivezli stropní panely a stavbyvedoucí popsal dělníkům, jak je mají položit (některé měly výztuhu, jiné ne), to dělním mezitím zapomněl resp si myslel, že si to pamatuje, a těsně před pokládkou (stavbyvedoucí si odskočil) se tam stavil dozor, vyzpovídal dělníka, jak to položí (blbě) a zachránil to - jinak by musel znova přijet jeřáb Zálohových faktur jsme platili minimum, v podstatě vše po dokončení a předání stavebnímu dozoru a po schválení - občas se faktura ponížila, protože fakturovali třeba postavené příčky a byly jich postavené v tu chvíli jen tři čtvrtiny apod.
Eliška

No tak já zkušenost nemám-zatím jen obhlížíme co a hlavně za kolik. Jen nám známej říkala, že je dobré na podpis smlouvy určitě zaplatit dobrého advokáta. Ve smlouvě hlavně nesmí být „ROZHODČÍ DOLOŽKA“ To by znamenalo, že se v případě reklamace s firmou nemohu ani soudit. Tak na to pozor.
Uju

Určitě doporučuji dodělávat svépomocí. My si vzali firmu www.stavby-lavicky.cz , která nám staví dům na klíč. S hrubou stavbou nebyl problém, ale jak se začalo se stavbou na klíč, tak se vybrala záloha a stavba již několik měsíců stojí. Prostě již nemají motivaci moc pokračovat a je to pořád dokola: nezvedání telefonu, komunikace v esemeskách, výmluvy, sliby termínů. Je nám z toho již zle, protože se mají rodiče v létě stěhovat a ještě není ani podlaha. Okna jsme platili v říjnu a je červen:-(. Smlouvu po dodělání prací, které jsou zaplacené ukončíme a dál dodělávat jen s pomocí menších firem.
kopretina30

 
;