5. února 2014

Lyžařská střediska

Jsem v Peci p. S., kde jsou podminky na hodne mistech opravdu bidne... Vim, ze snehu se neporuci, ale tady se dle cen tvari jako by ho tu byl metr. Navic jsou sutry primo u turniketu - kdyz jsem tam dnes na to primo vytahl vedeni lanovek, tak jen krceli rameny a at jim poradim, kdyz jsem tak chytrej. Moje odpoved dat aspon mimosezonni cenu bylo pro ne neprijatelne... A ted k cenam: pro deti do 5 let je to pouze zdarma k dennimu skipasu pro dospeleho (620,--) nevim jak jinde, ale moje deti (3 a 5 let) nevydrzi lyzovat cely den, proto jsem chtel vyuzit skipas pouze na 4 hodiny - na to se vsak toto zvyhodneni nevztahuje a musim detem tento skipas koupit (350,-- dite + dospeli 510) . Navic jsem s nimi pouze jako jeden rodic a na druhe dite se sleva uz nevztahuje - tzn. dite by platilo ikdyby mu bylo pouhy mesic, tuto slevu ani nelze vyuzit, kdyz to chcete zkombinovat se slevou od RWE. Mam s sebou jeste 8 letou dceru, ktera lyzovala zvlast s manzelkou, celkem jsem za dnesni lyzovani zaplatil bez osmi korun 2.000,-- coz je temer shodna cena, kterou jsem platil pred 14 dny v Italii (samotny den by asi vysel o neco draz, cena je vydelena 6 z sestidenniho skipasu), ale rozdil v arealu a snehovych podmninkach neni 10 ci 15%, ale 1000%, ta delsi a nakladnejsi cesta se mnohonasobne vyplati!!! V samotne Peci maji dokonale pouze ceny a veskere levnejsi varianty vas jenom nuti kupovat drazsi a celodenni skipasy na mistni "oraniste"...
Martin S.

Uzke sjezdovky je celkove problem v CR. V novych strediscich - znam ty na Morave - je to o vikendu po 11 hod taky o zivot. Nove sedacky maji obrovskou kapacitu, sice zadne fronty, ale na sjezdovce je tim padem tolik lidi, ze je tam bez prehaneni extremne nebezpecno. S detima uz vubec.
Alois J.

Proč nejezdím na Ještěd? Protože rád bych si zajezdil 2-3hodiny a v žádném případě za to nehodlám dát 590,- ddřív sem tam jezdil po práci a dal sem za Xhodinovou permici Xpeněz... teď tam přijedu je úplně jedno v kolik a dám za to tolik, jako bych tam strávil celej den. To už raději pojedu kamkoli jinam!
Tomáš J.

My Liberečáci chodíme na Ještěd ve všední den nebo o víkendu max. do 11ti hodin. V tom případě je to parádní lyžovačka a pro mě jako patriota docela srdcovka. Pravda je, že na ty dvě čtyřsedačky jsou ty dvě úzké sjezdovky málo a když se nahromadí lidi, je to o život... Doporučuji v říjnu nebo listopadu koupit vícedenní permanentku a ušetříte více jak třetinu.
Tomáš M.

Byli jsme celá rodina lyžovat na Ještědu první víkend v březnu a byli jsme zklamáni. Po třech letech nedošlo vůbec k rozšíření červených sjezdovek na liberecké straně, nedají se tam 2 lyžaři lyžovat vedle sebe bezpečně. Proč jsou ty sjezdovky tak úzké až je to nebezpečné při větší návštěvnosti lyžařů s velice rozdílnou úrovní lyžování? Tam šlo někdy o zdraví. Sníh na liberecké straně taktéž podivný, připomínal dosti sůl, mouku - prostě těžký a zároveň sypký, no prostě fuj. POd tou vrstvou podivného sněhu ledový povrch. Z toho důvodu jsme nemohli lyžovat na černé sjezdovce, která je jako jediná na liberecké straně široká, tak to klouzalo. Zbývaly tedy Pláně, sjezdovky široké, vhodné pro děti, ale ta stará dvousedačka! Díky té její kapacitě se tvořily dlouhé fronty... Dále kabinová lanovka na samotný Ještěd není v ceně permanentky 8-oRv..A za to vše dáváte ceny srovnatelné s většími areály v Jizerkách nebo Krkonoších, ale s lepšími podmínkami na lyžování. Provozovatelé tohoto areálu, vzpamatujte se a dělejte s tím něco rozumného, liberečáci jsou snad dostatečným důkazem, když utíkají jinam, ačkoli to mají u nosu!
Šárka R.

Byl jsem tam jako pražák letos v Liberci jen jednou a jedinou výhodu vidím ve vzdálenosti. Z Prahy 9, kde bydlím je to hodinka cesty po dálnici. Kvalitou lyžování nelze ale Ještěd srovnávat třeba s Jánkami, Pecí, Špindlem atd. takže plně chápu místí, že radši jedou do Krkonoš, když je mají podstatně blíže než pražáci. Prostě Ještěd byl a bude vždy menší středisko, a i když s ním docela pohli, sjezdovky jsou buď úzké (strana k Liberci) nebo málo prudké (na Pláních) a ceny lyžování jsou tedy dosti nadhodnocené. Kdo nedosáhne na 30% slevu od O2, pro toho je tam bohužel předražené. Pozitivní je parkování zdarma. Ad jídlo - v areálu je prakticky jediná slušná hospoda a to ještě jaksi jako vedlejší efekt (stará horská bouda na Pláních), která je vždy plná k prasknutí. Stánky s občerstvením přímo na sjezdovkách jsou drahé a jídlo hnusné (zejména ten na Pláních dole). Areál ve městě má cenu pro místí jen pokud si tam můžou odskočit po práci nebo třeba jen na odpoledne, ale tomu by museli odpovídat cenové podmínky. Pokud se ve středisku vyplatí jen celodenní permice, místí zájemce tím spolehlivě odradíte.
Jan B.

Jsem z Prahy, byl jsem v Liberci jednou a stacilo mi to na cely zivot. V 9:02 rano nam po 45 minutach ve fronte pokladni rekla, ze uz nejsou cipove karty, protoze prijelo moc lidi. Po hruzyplnem lyzovani jsme se rozhodli zajet na obed. Po 25 minutach ve fronte jsme si objednali smazeny syr, ktery byl jednim z jidel napsanych kridou na tabuli pred vydejem. Baba u pultu (kyselejsi nez citron) nas doslova servala, ze syr uz proste neni, ze nas prijelo moc. Bomba. Na talir jsme nakonec dostali studenou hnusnou vec, tusim ze se to jmenovalo rizek s hranolkama. Hnus... A jen se stestim jsme vybojovali misto u stolu. Kdyz vezmu, kolik nas to vsechno stalo penez a nervu, mam jistotu, ze priste zase vyhraje Rakousko, nad monetarnim socialismem ceskych hor...
Robert H.

Celkem dobře znám ty novodobé podnikatele ve Špindlu. Dost dlouho dojili prachy ze stávající infrastruktury, protože lidé prostě ze zvyku a tradičně pokračovali v návštěvách svých oblíbených destinací. Stačí ale jednou navštívit italské nebo rakouské středisko, a celkem rychle dojde ke změně oblíbenosti. Asi úplně nejvíc mi ale na nich vadilo, s jakým způsobem se tahle parta 'podnikatelů' bavila vždy po víkendu o turistech, kteří je vlastně živí. Podobná kategorie jako taxikáři, řezníci a zelináři, kteří začínají těžko vydejchávat, že jejich výjimečnost prostě skončila.
Karel M.

Protože třeba pro mě, je jednodušší zajet do Alp. Servis mnohem lepší, o délce sjezdovek se netřeba bavit vůbec. 500Kč/den v CZ je opravdu nehoráznost v poměru co zaplatím/dostanu za své peníze. Ale pokud to holt někomu vyhovuje, proč ne.
Štěpán V.

Ve Špindlu funguje 40% sjezdovek, ale permanentky stojí 100% běžných cen.. Takovéhle nestydatosti jsou schopni podnikatelé snad jen u nás (a v SR, odkud jsou momentální majitelé..)
Dušan M.
 
;