15. dubna 2013

Indukční sporák



Indukci vychvaluju, kde můžu, je opravdu superrychlá, na plotýnkách se i po vaření dá udržet ruka, takže pro děti, které se motají po kuchyni, určitě bezpečnější, než jakýkoli jiný druh vaření. Nádobí používám naprosto obyčejné smaltované, funguje na tom. Jen mám zatím jediný problém za dlouhá léta používání – neumím na indukci usmažit palačinky!!! :( Nevím, jestli je to špatnou pánví, ale prostě se mi usmaží jen taková kolečka (zřejmě v místě, kde probíhá to magnetické pole) a zbytek je jakoby syrový – nemáte někdo nějakou fintu? Jestli smažit pomalu nebo rychle nebo s tím nějak neustále hýbat? Anebo je opravdu chyba v té pánvi? V pořizovacích cenách jsou obrovské rozdíly, dá se pořídit deska za 9 tisíc, ale také za dvacet. Netroufám si říct, v čem jsou tak odlišné. Zapojovat by ji měl odborník!!! Jsou tam potřeba jiné fáze, tuším. Když se připojí někam, kde to nebudete mít připravené na ten vysoký výkon, bude vám to zřejmě vyhazovat pojistky. Dá se o tom dost najít na netu.
Anonymni

mám indukční desku a jsem s ní strašně spokojená, varný zóny hřejí tak, že se na nich dá udržet ruka, měla jsem plyn a byl na vaření rychlý, ale proti tomu je indukce super rychlá, co se týče údržby, zatím jsem nic nepřipálila, a ono to vlastně ani nejde, takže já mám jen a jen pro, jediná nevýhoda je cena, ale asi se to vrátí na spotřebě elektriky, jo a nádobí na to koupíš za normální cenu, jen je třeba ohlídat, zda je i na indukci, ale dražší rozhodně není, tož asi tak
gabri1

já mám indukci a moc velká spokojenost. je to super rychlé. ruku jsem na to teda nikdy nedávala. jsem srab.nádobí jsem musela koupit nové, mám tulip od tescomy a ingenio od tefalu. nevýhoda je, že nádobí musíš vybírat, většinou je trošku dražší, např. tefal. zatím nevyrábí pánev na lívance, což mě štve. palačinky dělám normálně, problém nemám, používám pánvičky ingenio velkou i malou a tohle se mi nikdy nestalo. smažím cca na 5 – mám to do devítky. jediné co se nesmí, říkal pán, co zapojoval – spadnout na to cukr. že by to prasklo. a cena – deska byla drahá, ale koupila jsem loňskou kolekci fagor a stála před třemi roky 18tis., nová kolekce 35 – záleží ale i na značce.
Kitty25

Tak ja indukci pouzivam zatim asi necely 2 mesice a jsem maximalne spokojena :lol: chtela jsem ji pac plynovej sporak v novym nesel a ja se nechtela ucit varit na elektrice.
Vari se na tom stejne jako na plynovym, jen je to o hooodne rychlejsi (vyrok, ze kdo ma indukcni sporak muze zahodit rychlovarnou konvici je temer pravdive :wink: ). Je potreba s tim pocitat (treba tchyne, kdyz obcas hlida a neco detem vari, to ze zacatku nezvladala, nejak ji nedochazelo, ze kdyz ji to na stupen 7 jede moc rychle muze to ztlumit klidne na 4). A reaguje na ztlumeni ci zesileni stejne rychle jako klasickej plyn. Jinak nadobi mame Tulip od Tescomy a v pohode (nejaky mouchy by se nasly, ale bylo za normalni penize). Panve od Tefalu a ty uz teda byly o dost drazsi. Tam jsem hodne premyslela kterou opravdu potrebuju a kterou ne. Jo a znacku mame Whirpool, 4 plotynky, stala kolem 13.-15-tis. Nevim presne typ, ale kupovali jsme ji cca pred 4 mesici a zas tolik jich Whirpool za tu cenu nedela. Me se na te nasi libi funkce detskyho zamku, kdyz dovaris a vypnes vsechny plotynky deska se do pul minuty vypne cela, jenom pipne, ze se vypina a pak casovac (u nas se denne delaji testoviny, takze fakt ocenim, ze nemusim sledovat hodiny, proste naklapu 8 minut a jak to piskne jdu to slit).
Doriang

máme indukci 4 plotýnky od whirpoolu z ikei a supeeeeeeer. Jsem děsně spokojená. Jediné, co mi vadí je, že když si na desku odložím něco, např. utěrku, tak to začne pípat. údržba je asi častější než na na plynové desce, ale zase to hezky vypadá.
Radka75

Já mám Moru a taky chválím, hlavně je to děsně rychlý – a ta údržba – žádný drhnutí, jen se to normálka utře a nechytají utěrky, když ji tam zapomeneš a mě se vypne, když je zapnutá a nemá hrnec. s tím smaltem je to pravda  nám tenkrát řekli, že dobrá je ta, která má pod každou plotýnkou větrák, ale těžko říct kde je pravda ale indukce je fakt super
Maky26



Mám pouze indukční vařič. Vařím pouze ve starých železných smaltovaných hrncích. Trochu mi vadí regulace výkonu. Na jedničku to je 70 stupňú a vařící voda se dále nevaří. Na dvojku to má být 100 stupňů, ale voda klokotá z hrnce.
Jirbar

Dobrý den, indukční varnou desku mohu jen doporučit. Já sama mám doma kombinaci ( dvě plotýnky indukce a dvě normální ) a pokud nemusím, tak nevařím jinde než na indukci. Dokonce jsem zrušila i rychlovarnou konvici. Indukce ji v klidu nahradí. Skvělá je nejen na vaření vody, ale i na smažení. Olej je hned rozpálený a máslo ihned vyškvařené. Jednu dobu jsem měla dokonce i plynový sporák. A i když nevaří pomalu, za indikci bych ho nevyměnila. Už jen kvůli údržbě a bezpečnosti ne.
Co se týče nádobí, mám dobrou zkušennost s jakýmkoliv maknetickým materiálem. Od starých smaltovaných hrnců po prababičce, přes černé litinové až k novým nerez určeným přímo na indukci. Nedá se použít pouze materiál na kterém nedrží magnet. Tzn. některé nerez hrnce, hliníkové pánve a sklo.
Opravdu indukce je super. dokonce přemýšlím o tom, že mou rok a půl starou kombinovanou desku prodám a koupím si celou indukční. Dneska už jsou ceny trošku příznivější i pro normální lidi.
jajdula

Tak já jsem měla napřed sklokeramickou desku Moru a nebyla jsem s ní ani trochu spokojená. Kupovala jsem ji před šesti lety a dala jsem za ni 12.000kč. Přesně jeden den poskončení garance vyhořela jedna plotýnka, po opravě do půl roku znova. Naštvala jsem se koupila na zkoušku dvoupl. vařič indukci, protože jsem si nebyla jista. Lituji, že jsem rovnou nevyhodila tu sklokeramiku a rovnou nekoupila celou desku. Je to nesrovnatelně úspornější, co se energie týče. Zezačátku jsem lítala k hodinám a zpět a pozorovala, jak rychle se točí. Překvapení obrovské, protože se na 100 stupňů skoro ani netočí a ještě je to v intervalech. Voda a všechno se vaří neskutečně rychle a pak stačí snížit příkon. Jestli mohu radit, tak rozhodně indukci. A skoro všechny hrnce mi na i jdou. Kromě některých pánví. Dokoupila jsem si ty s keramickým vnitřkem a jsem navýsost spokojena. Tedy musím podotknout, že nádobí jsem před deseti lety kupovala v cizině a nebylo zrovna nejlevnější, tak asi proto také funguje na tu indukci. Tam už indukci znali.
Suzymon

Mám vyzkoušeno, že opravdu nejlepší je indukce. A pokud chcete ušetřit čas při vaření, nebo peníze, pořiďte si alespoń jednoplotýnkový indukční vařič třeba k plynovému sporáku atd. Ten vařič se dá už dneska pořídit kolem 500,- a je to velmi rychlé vaření. A funguje na něm obyčejné smaltované nádobí.
Hella
 
 
;