15. června 2018

Sousedské vztahy

V přízemí našeho malého domu bydlel pán,který byl taky velký podivín,měl černokněžnický plnovous,krásný hluboký hlas,kultivovaný projev a v bytě vyšlapané cestičky mezi nasbíraným bincem.Z domu skoro nevycházel a návštěvy přijímal na balkóně,tedy návštěva stála pod balkónem a on jí podával pohoštění,většinou tvrdý alkohol a vedli dlouhé rozhovory,které jsme všichni nechtěně slyšeli.Taky občas tajně páchal dobro,například usoudil,že nemám namazaný řetěz u kola,tak mi ho namazal tak důkladně,že olej za jízdy kapal na zem.Myslel to dobře.Pak umřel a nikdo to nevěděl,takže v bytě ležel skoro měsíc,než si toho lidi všimli.Sousedé jsou různí.
Daniela B.

Takových sousedů v každém baráku je... U nás jeden necháva/l odpadky na chodbě, druhá hulí v garsonce a z bytu vychází zatuchlý puch, vodí si divné existence a je pořád priopilá, pod náma nájemkyně větrá počůrané deky po třech dětech na balkóně a občas mají hlasité hádky po jedné v noci, nájemci v osmém patře mají dva smrduté buldočky, výtah je vždy nedýchatelně zamořený, členka výboru svj dává na chodbu krabici a v ní hromadí plastový odpad, od jiných huličů z vyšších pater nám padá popílek na balkon... No, ale vyzabíjet to nemůžete.
Václav H.

Kdysi jsme coby noví nájemníci obývali největší byt v činžáku. Což stačilo k nenávisti některých z nich. Skutečnost, že oni platili regulované, tehdy nízké nájemné a my jeho pětinásobek (obálková metoda), nebyla pro ně polehčující, nýbrž přitěžující okolností (mají na to). Vše možné vyvolávalo záplavu stížností od souseda pod námi. Vnutil se dělníkům do bytu při jeho rekonstrukci, aby "kontroloval" co v něm děláme. Psal na finančák, aby ten prověřil, kde bereme peníze. Při stěhování kdosi vypnul výtah (poslední patro). Pak jsme nešťastnou sousedkou vytopili starou paní z jiného bytu pod námi (hadice od pračky). Nastoupil jsem, nechal ji vymalovat, uklidit. Zaplatil čístirnu a třeba i léky o kterých řekla, že jsou navlhlé. Paní také usoudila, že odlouplá dýha na vršku jejích starých skříní v předsíní znamená, že jsou zničené, vybrala si tedy v obchodě skříně nové. Já je zaplatil, přivezl, sestavil. A pak ta stará komunistická bestie (což opravdu byla, stejně jako její soused prudič) chodila po domě a plakala, jak jsme ji vytopili a všechno nechali na ní, nic jsme ji nedali, nic nezařídili. Ty příběhy prostě mají dvě strany.
Libor K.

Toto jsem zažil na vlastní kůži. Nad námi za socialismu žila manekýna a taxikář,oba krásní mladí lidé a my jen obyč. Ovšem vždy kolem 22 hod. se to nahoře rozbalilo a tak jsme ani my ani naše dvě dcery mnoho nespali. Když jsem okolo půlnoci se stavil s prosíkem o ztlumení, zabouchli mi dveře před nosem a pustili mi Jožina, no zábava super, ale jak máte chodit do práce. Pod námi to jistil další blb, tentokráte o víkendech hlasitým zpěvem okolo půlnoci a později. Nic nepomohlo , tak jsem se musel prostě odstěhovat. Legislativa absolutně nepomůže, potom se nedivme, když nevyspalý soused vezme do ruky zbraň a jde to vyřešit za policii.
Petr K.

Kamarád má opačný problém, nastěhoval se do bytu, kde pod ním bydlí paní cca 40-50 let, v invalidním důchodě. Kvůli každé prkotině otravuje. Např. když se ve dvě ráno u postele vysvlékal, vypadl mu telefon z kapsy. Okamžitě se ozvalo bušení do stropu z bytu pod ním. Nebo stačí třeba posunout přes den židli v kuchyni, či cokoliv položit na zem a už je u dveří a vyzvání. Zřejmě celý den sedí doma, nudí se a poslouchá, co se děje...
Pavel S.

Někdy jsou to naprosto absurdní situace, ze kterých poznáte, kolik mezi námi žije podivínů a magorů. My jsme v roce 2015 celá rodina (2+3) odletěli na měsíc za mojí sestrou do Austrálie. Když jsme se vrátili, tak hned druhý den na nás naběhl soused, který bydlí pod námi, že už se to s námi nedá vydržet, že u nás je stále někdo, nebo nikdo, což je ještě horší, protože během naší nepřítomnosti bylo takové ticho, že ho přes den rozčiloval a v noci budil pohyb ručičky jeho nástěnných hodin...
František B.

Mám sousedku opačný extrém, stíhačku ve středních letech, které vadí decentně puštěná hudba ještě před nočním klidem a to jakožto student jezdím domů jenom o víkendech. Pamatuju si že jí vadilo když jsem v 7 hodin brousil poličku na balkóně. Sousedka i v případě puštěného filmu i nehlučného rozhovoru buší do topení.
Brečí u dveří a zvoní jak smyslu zbavená, nalepuje na dveře vzkazy s tím že si bude stěžovat na vyšších místech(ty její výhružné vzkazy sbírám).
Jednou přišla dokonce s paní domovní a přitom ta blbka vymaštěná před domovní sama řekla že trpí nespavostí, přitom každej den na balkóně hulí jak uhelná elektrárna, tak jsem jí řekl o jednom vedlejším účinku tabáku, doporučil kolegu s lékařskou praxí od nás z fakulty a uctivě vysvětlil před domovní že nespavost by měl řešit její lékař a ne já, domovní se jí sice vysmála, ale sousedka od té doby nepřestala bušit do topení a nalepovat vzkazy.
Poradíte mi co s přecitlivělými sousedy, kterým vadí dokonce i povídání před nočním klidem? Jako pro mě není problém jí pokaždé utřít a poslat slušným jazykem do prdele, jenom bych chtěl vědět jestli situace má nějaké řešení. Nejvtipnější na tom je, že bydlí s uťápnutým manželem kterej se nikdy neodváží přijít akorát ho slyším nadávat si pro sebe na balkoně ;-D ale ani nevím jak vypadá v obličeji.
Honza K.

Tak s tímhle (pozn. sousedem) mám víc než značné zkušenosti. Zkoušel to i na mě, já se ale nenechala vyprovokovat. Věčně ožralý, věčně v zahradě, jednou se chtěl i prát... ale vysvětlil mu to náš pes.
Vyprovokovat se nechala jeho přímá sousedka, doktorka, která si v domě zařídila ordinaci. On stál permanentně u plotu, celé týdny jí chodil očůrávat plot a nadával pacientům. Nakonec přibil na borovici rádio a uspořádal dvouměsíční rodeo.
Skončilo to trestním oznámením a soudem. Sousedka ho zažalovala na 150 000 euro, ušlý zisk z ordinace. Soud mu dal pokutu 10 000 euro, on kvůli ní začal před soudem vyvádět, soud obratem zvýšil pokutu na 100 000 euro. V dalších letech se už rádio nekonalo, zato ale celé dny trvající velice velice hlasité CDčko, se dětskými písněmi - jako omluva bylo to, že tam má vnučku. Za to už ho myslím neodsoudili, protože písně pro děti se prý smí.
Jako další si se svým kamarádem pořídil slepice a kohouta, který kokrhal. Tedy kokrhal nepřetržitě, celý den, nějaká speciální sorta. Jednou jsem mu to z legrace měřila, dostal se na 5 kokrhání za minutu po celou dobu, kdy bylo světlo. Následovaly další žaloby, tentokrát už i od sousedů široko daleko.
Nakonec zestárl tak, že se odstěhoval do domova důchodců. Celé okolí si oddychlo a už napřed litovalo ostatní chudáky v tom domově. Takoví lidé se nezmění, je to nejspíš duševní porucha.
Moje rada - soud, soud a zase soud. I kdybyste to měli prohrát. Nebo to berte jako já - je to vtípek, bůh si z vás utahuje a kouká, co budete dělat a jak to ve skutečnosti myslíte s tou láskou k bližnímu svému.
Dana T.

My máme v domě ženskou - blázna. Když nebere léky bývá agresivní, zatím naštěstí pouze slovně. Poptávala jsem se na úřadech, co s tím máme dělat, že máme strach, že je psychicky nemocná. A nejen my, i další sousedé. Z odpovědi úřadů mi v podstatě vyplynulo: čekejte, až se něco stane (smrt?), pak se možná něco bude dít.
Jolana B.

Jsem měl za sousedy romskou rodinu, jinak bez větších problémů, ale pořád dokola a na plný pecky hráli ty svoje písničky, do zblbnutí. V obýváku jsem měl jak na cikánské zábavě, ve dne a často i v noci. Tak jsem jim naproti pouštěl se stejnou intenzitou do zblbnutí Orlík a podobné hity jako Bílej jezdec... Po pár dnech byl klid.
Jiří B.

Kde začít? Pořizování audiozáznamu a videozáznamu moc nepomůže, protože to nejde použít k obvinění, ale pouze k prokázání vlastní neviny. (Aspoň u kamer v autě to tak platí.) Na úřady bych taky moc nespoléhal. Navíc volání policie a řešení přes úřady ho bude jen podporovat. Takový člověk potřebuje mít navrch. To, že na něj zavolají policii, jej pouze utvrdí v tom, že jsou slabí, musí volat o pomoc a že se ho bojí. Takže bude pokračovat dál. Jediné řešení je ukázat mu, že se ho nebojí. Důležité je být vždy o krok před ním. Chápu, že spoustě lidí se takové jenání příčí, ale jinak to často nejde. Ty nahrávky vyhrožování je dobré si pořizovat a hlavně je důležité mít připravenou kameru, kdyby přišel na jejich pozemek. Na agresivní výpad je vhodné reagovat ještě agresivněji. Pro někoho je potřeba to natrénovat. Taky je dobrá hadice se studenou vodou, kterou souseda pokropíte, aby věděl, že od slov nemáte daleko k činům. (Ano, zní to směšně). Dá se předpokládat, že v první chvíli to souseda vytočí a bude si to chtít vyřídit osobně. Takže opět je dobré mít připravenu hadici a kameru. Jakmile vkročí na pozemek, tak natáčet jeho výhružky a pokropit. Dá se očekávat, že to bude on, kdo si bude okamžitě stěžovat, že ho kropí vodou a oni pak budou mít záznam, že to bylo na jejich pozemku, zatímco on nebude mít důkaz, že to bylo i na jeho pozemku. Podstatné ale je ukázat, že se ho nebojí, a dát najevo, že můžou taky přitvrdit. To jej odradí spíš než nějaký úředník.
Jan K.


Maminka měla podobného souseda na své zahrádce. Protivný děda, který si na vše stěžoval. Ale dokud si nezačal všímat mé maminky, tak jsem jej toleroval. Ale když jednou přišla domů, že ji sprostě a velmi vulgárně začal nadávat, tak jsem to vyřešil celke snadno. Zašel jsem za ním a řekl mu klidně ale důrazně, že asi ještě nikdy ve svém životě nedostal pořádně přes hubu. Ale že vše je jednou poprvé. A že jestli se na mou maminku třeba jen špatně podívá, že to "poprvé" velmi brzy přije a bude to pořádně bolet. Vyvalil na mě oči ale nezmohl se na jediné slovo. A od té doby měla maminka klid, dokonce ji i slušně zdravil...
Jiří D.

Sousedka, která bydlí pod námi si k nám přišla asi dvakrát stěžovat na to, že děláme hluk.
Vadí ji to, že údajně dupeme a je to u nich slyšet. V bytě jsme dva, v bytě jsou položeny dřevěné parkety, v jednom pokoji kryty kobercem, v druhém kuchyňským linem a kobercem.
Repráky nemáme, návštěvu jsme měli zatím jen přes den, TV nevlastníme. Jediné co vadí je hluk toho, že chodíme po bytě. Ani neběháme nebo cokoliv (ten byt je malý, takže by to byla stejně blbost).
Snažili jsme se jí vyjít vstříc a nosit bačkory (které by měly údajně pomoci), ale evidentně moc nepomohly, když nám opakovaně buší do stropu. Jednou dokonce bušila asi hodinu (má tam manžela, takže to asi střídají..) od 10 do 11 večer a další den ráno od 5 do 6h. Dnes ráno to samé, po šesté hodině začala bušit do stropu, což nás pochopitelně vzbudilo.
Já chápu, že to může být slyšet, že chodíme - ale přece nemůžeme po 22h být zalezlí v posteli a spát.
Na druhou stranu ona ten zvuk dělá naschvál a není to externalita chození. Prostě buší jen aby bušila.
Ignawin

Přesně tohle se stalo mému kamarádovi. Koupil byl po starší paní a bydleli tam s přítelkyni. Taky sousedům dole nevěřil a zašel k nim na návštěvu to otestoval. Kroky prý trochu byly slyšet. Jak koupili koberce a nábytek tak to stichlo na minimum. Taky jim bušili zespodu na strop naschvál i v noci. Nejdřív kolega vyvěsil ve vchodě oznámení kde popsal kdo ruší noční klid a stejně to pokračovalo. Tak se nasral a zašel do hospody "pro radu". Jelikož je to trochu nervák tak se podle toho i zachoval. Nejdřív se pojistil a pak sousedy prý omylem vytopil. Jo a zapomněl jsem napsat, že v době nejhorších vztahů nechával při odchodu do práce do stupaček přehrávat hlas kočky a ten pes dole pěkně řádil.
Leszek M.

Mám děti a ty problémy se sousedama to bych nikomu nepřel.
Zhruba před 3 rokama jsme se na základě dohody s majitelkou bytu museli odstěhovat, protože sousedi ( pouze staří ) byly naprosto šílený že děti šli ráno pouze do školky po chodbě aj.
Momentálně 3 roky bydlíme na jedné adrese, kde se nachází též rodiny s dětmi a měli jsme tu problém jednou se sousedkou vedle, ale s tou jsme si to slušně vyříkaly, stanovily nějaká pravidla a funguje to. Nicméně i v tomto baráku máme v přízemí jednu babu, která je totální magor. Tvrdí že slyší děti přes 2 patra jak dupou, chová se k ním agresivně když jsou venku na společné zahradě, minulý rok propíchla sousedce bazén, jen proto, že v něm její a naše děti prostě blbl a podala na nás trestní oznámení za to že jsme udajně o ní řekly že je kráva a celkově že jí urážíme nebo co.
Nevím přesně za co všechno to trestní oznámení podala, ale podala ho na asi 5 rodin a nakonec to celé dopadlo tak, že někdo prohlásil na policii jak se chová k dětem ( ne jen k našim, ale i sousedovic a mnoho jiným kteří se vyskytují v domě ) a bába dostala 5tis pokutu od města a nakonec to celé nějak utichlo.
Bába si po třech letech oplotila pro sebe kousek zahrady a občas zadržkuje, ale 3 roky peklo.
Co se týče těhle problémů, tak vlastně co máme děti, tak to bylo vždycky a všude. Všude jsme někomu vadily, někoho tím sraly, prostě tyhle hloupé báby co potřebují svůj klid, nechápou a nevzpomínají že též měli děti, které občas zadupaly, zakřičely.
Opomenu že mé děti vždy od rána do cca do 15-16:00 byly ve školách/školkách a kolem 20:00 se vždy nahnaly do pokoje, kde si pustily pohádky a ležely.
Již rok nebyly děti venku na společné zahradě, protože nemám nervy na to, řešit stále dokola jednu bábu
Kdo má malé děti a nebydlí v takovém tom typickém 10 patrovém paneláku, tak ví o čem mluvím a jistě to samé též zažil nebo zažívá.
Legenda

Soused zasadne zacina kosit kdyz k nam prijde navsteva. Nikdy jindy ;) Pripadne kdyz navsteva posedi dele a on to ma hotove, vyhodi hlavu pres plot a kouka co mame za dobrou buchtu :D Je to neprejici pracujici duchodce, my se k nemu chovame slusne, bydlime tam 30let, porad stejni lide... Co proti nemu delat? Nic, ignorovat, slusna domluva nepomohla.. Ovec bema protihlukovou vyhlasku takze kosit si muze kdy chce stejne jako my. A na cumeni pres plot se zadna vyhlaska nevztahuje ;)
Zuzana V.

moje bývalá sousedka (naštěstí již bývalá) bydlela v domku sama, my se přistěhovali a babka neustále hlavu přes plot, měli jsme 2 labradory, puštěné na zahradě, jeden z nich vypozoroval, jak babka nestále máchá rukama nad hlavou a ječí přes plot co se jí na nás nelíbí, nějak se mu to zalíbilo a začal ji pravidelně vylekávat, lehl si k plotu a jak babka vystrčila hlavu, počkal až udělá pár kroků směrem k ní a vyskočil, pes co nikdy nikomu neublížil, začal úmyslně strašit starou bláznivou důchodkyni. Vypadalo to, že ho navádíme, ale ne, babka zas na oplátku přestěhovala gril z druhé strany zahrady a začala pravidelně velku grilovat, vždy když jsme odjeli a nechali otevřené větračky, prostě si myslela že psa navádíme. Raději jsem si sbalila kufr a zmizela, konečně mám po letech klid a babka at se trápí s novými sousedy
Iva S.

Já osobně tohle chápu. chalupě, soused denně řeře na cirkulárce. Někdy celý den, někdy jen několik hodin. druhý soused kouří trávu a pak dlouho do noci bubnuje na plechové sudy. Rozhovory nepomohou. Jiný soused učil syna na enduru, udělal mu na zahradě okruh s překážkami, tohle bylo nejhorší. Po čtyřech hodinách jsem vypěnil. To se prostě nedá vydržet. Mám sekačku elektrickou, ta není k sousedům téměř slyšet, to jsme si ověřili. Ale křovinořez a terénní motocykl, to je prostě horor, to ujíííí, ujíííí, ujííííí. Co s tím? Tolerovat to, protože budeme také řezat dříví na zimu. Vybírám si čas, kdy jsou oni v klidu na dvoře aby si také užili. Ale jsou na tom lépe, protože my jsme tam jen o víkendech a o dovolené.
Miroslav T.

před pár dny jsem byla u známých na zahradě, kde si děti hrály a dospělí kávička a klid. a soused hned za plotem zapnul cirkulárku či co to bylo, ale smrad benzinu a hluk, že hlava brněla. vzala jsem děti na procházku a když jsme se vrátili byl už klid. Ale řvát na něj by nemělo smysl a bylo by to zbytečné, každý potřebuje na zahradě občas dělat něco hlučného to k tomu prostě patří.
Olga S.

Snažím se veškeré práce na zahradě zvládnout v sobotu dopoledne a po obědě tak aby byl v pozdním odpoledni už klid. Sousedé také. V minulosti pokud někdo spustil motorovou sekačku v neděli, okamžitě sem viděl starostku na kole jak za oním jedincem míří. Od té doby je klid i v neděli. Lidé to pochopili. A pokud se jednou za kvartál stane, že někdo potřebuje pracovat i v neděli, tak to prostě tolerujeme.
Martin D.

nejvíc mne fascinují lidé ... nejlépe z velkoměsta, kteří si postaví novostavbu na vsi mezi ostatními domy...a pak začnou křičet, že tam je o víkendu hluk....jsou normální? LIdé na vsi většinou doma topí dřevem, musí se to dřevo nařezat, pak lidé na vsi mají zahrady a ty je potřeba posekat...a v týdnu když jsou v práci na to opravdu nemají čas..takže mohou jedině o víkendu...a jako pilota mne ještě víc fascinují lidé, kteří se nastěhují do domu který je někde u letiště a pak jen volají a nadávají, že jim kolem domu létají letadla....takovým je potřeba dát přes ústa a bude klid...stěhuju se snad tam kde o tom něco vím a znám okolí
Petr S.

Ve zkratce-koupili jsme dům, sousedi staří manželé, manžel zašel s pánem občas na pivo, půjčovali si nářadí, já si s paní povídala-teda ona mluvila, já vždycky něco kutila, vedla monolog, který spočíval v pomlouvání všech okolo, její švagrové, její snachy, druhé snachy, paní, od které jsme dum koupili, ale jinak pohoda. Pak se soused rozhodl, že zbourá opukovou zeď mezi našimi zahradami, my s tím souhlasili, ale jen v případě, že se udělá opět něco neprůhledného-za zdí totiž měl soused slepice a kadibudku a na to bychom koukali přímo z terasy...a v tom začalo peklo, sousedka na nás řvala, že jsme svině, že nic platit nebude, začala nás pomlouvat všude možně, vymýšlela si úplně nesmyslný věci, ale ona tam žije 60let, jak jsme se mohli bránit, nikdo nás pak ani nezdravil. Plot jsme nakonec postavili s manželem za naše peníze a doufali, že bude klid. Nebyl, například začali pouštět nahlas rádio tak, že jsem ho slyšela v kuchyni za zavřenymi dveřmi a dali ho na časovač, takže hrálo i když byli pryč a když jsme jí několikrát prosili, aby to vypnula, otočila se na mě a řekla mi ,,drž hubu pí.o,, manželovi několikrát řekla, že je zm.d a podobně. Stříkala na nás hadicí. Jednou to fakt gradovalo a to už zasahnul teda její manžel a řekl jí, ať už dá pokoj-myslela jsem, že ho zabije pohledem ježibaba. Otěhotněla jsem(taky po samovolných potretech) a to byl konečný signál, že se stěhujeme. Je to skoro dva roky a pořád je mi z toho špatně-ta bezmoc a zdá se mi o ní.
katerina1985

Zdravím všechny, nevím, kde se vypovídat, kde si postěžovat. Před 2 lety jsme se přestěhovali do půldomku. tzn., že jeden dům je rozdělen na dvě bytové jednotky. Je to mrňavé, ale máme to celé zrekonstruované a dá se to. 1,5 roku bylo vše v pořádku, často jsme se sousedů ptali, jestli děcka moc neřvou nebo nedupou a vždy bylo všechno v pořádku. Soused 60 let si potykal s manželem, manžel mu i půjčoval nářadí, dali si občas panáčka. Sousedka šílená drbna, jak jsme se nastěhovali, všechny v okolí jen pomlouvala. Často vysedává ve vinárně s rozvedenou kamarádkou, odkud je manžel i několikrát vezl domů, když šel koupit víno.
Prostě pohoda. Ale letos v březnu začalo ráno divné třískání do zdí a podlah. Třeba 2-3x do týdne. Dělá to 100% sousedka, protože její muž stále chodí do práce. První jsem to omlouvala, že něco zpravuje, ale bylo to dost divné a hlavně mi to budilo malé děti 2 a 3 roky. V květnu jsme si postavili pod naším kuchyňským oknem altánek, a když děti usnou, jdeme si ven popovídat nebo tam přes den obědváme atd.... Jak nás tam zaregistrovala, začala třískat svým oknem na protest, že jí vadíme, pouštěla šíleně nahlas hudbu a hlavně tam pořád břéskala s tou svou rozvedenou kamarádkou. Jednou večer přišla asi nalitá, dle hlasu a začala na nás řvát, že jsme nejhorší lůza a sousedi, co tady kdy byli, že jsme špína, a že si nahrává naše rozhovory, když jsme pomlouvali tchýni. Tu jsme teda pomlouvali,k tomu máme s manželem své důvody, ale je to naše soukromá věc a ona nás sprostě odposlouchává. U nich bývají 2x do týdne mecheche, kde se chlastá první liga, kouří se mariánka, sejde se tam houf lidí a na nikoho ohledy neberou. Nikdy jsme jim nic neřekli, nikdy jsme je nepomluvili. Když na nás tehdy tak vyjela, byla jsem uplně v šoku. Manžel si to za ní šel ráno vyříkat, ale neukázala se, poslala manžela, který řekl: Řekla co řekla, vyser se na to. A zavřel branku. Takže mazec. No a ta fůrie zas mlátí do zdí a budí mi děti. Uvažujeme, že se odstěhujeme, akorát to bohužel nejde hned :( Jo a hlavně nás všem pomlouvá, takže lidi ode mě odvarací hlavu, aby se nemuseli pozdravit. Prostě megera.
kaspianka

Bydlíme už skoro 8 let v bytovce se čtyřmi byty...
My koupili dva, takže máme horní celé patro a pod námi bydlí dvě rodiny.
Jedna celkem v pohodě...mladí lidé...dříve sem tam ( dvakrát do měsíce ) mejdánek, až do ranních hodin, ale teď mají miminko, takže už celkem klídek. Až na velmi hlasité třískání dveří a nějaké ty noční hádky jsou už docela v pohodě.
Ale druhá rodina děs, běs!!!!
Nejdřív byl z počátku...asi rok po našem bydlení tady...problém s jejich komínem, který nám prochází přímo ložnicí....
Ještě než jsme měli plastová okna, tak to nebylo tak hrozné...ale potom, co nám udělali okna nová, začali jsme v ložnici po každém jejich zatopení cítit kouř...
Chodila jsem k nim tedy od září a prosila je, ať s tím něco udělají, že mám strach, že se tam všichni otrávíme....v té době tam s námi ještě spal náš dvouletý syn...
Odpovědí mi byl pouze jejich výsměch, že bůh ví, co cítím, že jsem si to tam jen navětrala z venku a že oni mají dva roky NOVÉ vložky v komíně...dovolím si podotknout, že jejich komín na střeše byl jen hromada rozpadlých cihel.....takže určitě žádné nové vložky v komíně neměli !!!! Přesto jsem je dál slušně žádala, aby s tím něco udělali, ale bohužel marně.
Sice pan soused sliboval, že se na to podívá, ale nic neudělal....jen sliboval a dál topil!!!! Manžel tedy...v ochraně nás všech...jednou zavolal kominíka, aby se jim na ten jejich komín podíval!! Výsledek byl ten, že kominík byl zděšený, co to mají za komín....že je v havarijním stavu, hrozí od něj požár, naše udušení atd. A po revizi jim zakázal topení, než si ho opraví.
Takže si museli komín nechat vyvložkovat, opravit a postavit nový a i kotel na TP opravit...A tím nám nastalo peklo....
I když manžel předem souseda upozorňoval, že zavolá raději kominíka, ať se tedy ukáže, zda jsem blázni a nebo zda mají špatný komín, co nám propouští do bytu....a soused jen mával rukou, ať si děláme, co chceme, když pak ale kominík přišel a topit mu zakázal byl on a i jeho "milá" paní v šoku, co si to vůbec dovolujeme. !!!! Nejdřív nás nařkli, že jsem jim s kominíkem vykradli sklep, kde nic nemají...Pak nám jejich syn elektrikář vlezl do našeho sklepa, kde máme elektrokotel a ten mám poškodil, že přestal topit. A já musela volat opraváře - elektrikáře, který mi potvrdil, že bylo s kotlem odborně manipulováno...elektrikářem, který ho poškodil!!! A jiné a jiné...prostě od té doby nám dělají jen schválnosti a když se s paní sousedkou náhodou potkáme, aniž bych jí něco říkala, začne ně bezdůvodně prskat a vyčítat mi úplně všechno, co se tady za těch 8 let kdy stalo.
Kdejakou prkotinu...a hlavně donekonečna komín...Že jsem jen udavači a že kdybych za nimi slušně přišla, že by s tím určitě něco udělali..  Oba jsou totiž velmi silní lháři, výmluváři a bordeláři....a bohužel vše, co máme nám nepřejí a jen vše hodně moc závidí...
Ale teď už k problému...
Pan soused v zimě prodal v dolní vesnici svůj úplně rozpadlý barák, který svojí péčí, tak jako i komín a jako ostatně i všechno, co má ve své péči totálně zlikvidoval...a pak všechny svoje "skvosty", které tam měl uložené a mezi nimi i vrak svého nepojízdného auta přitáhl před náš společný barák....
Pan soused totiž nikdy nic nevyhodí...před asi třemi lety měnil v koupelně bojler a od té doby se ten rozbitý válí před barákem na trávě!!! Udělat to my, to by bylo řečí, výčitek a štěkání, ale on si myslí, že mu to tady všechno patří, že když je starší než my, že si tady může dělat veřejnou skládku!
Na střeše ještě po jeho pravě komínu se válí spousta věcí...a mezi tím vším ještě hromad suti, kterou tam nechal!!! Proč by jí uklízel!!!
Je to velký bordelář, všechno se mu hodí, nic nevyhodí ani neuklidí, jen kupí krámy a bordel kolem baráku.
Ale k tomu vraku.
Ještě musím napsat, že když jsme se sem nastěhovali, tak jsem si uklidili před barákem velký a prostorný kus pozemku...obecního pozemku, který ale nikdo, nikdy nechtěl....bylo to pro každého totiž moc práce a peněz.....a jen pan soused tam házel vše, co se mu kdy nehodilo...
Staré koberce, vraky aut, náhradní díly, přední okna, plechovky, kanystry, gumy....atd.
My si ale vše...po dohodě s obcí...na vlastní náklady uklidili....zahrádku vysekali od křovisek...udělali záhony, zasadili kytky, stromky a tuje...udělali si posezení....vysadili trávu... a pak také oplotili.
Prostě jsem si svojí prací vytvořili krásnou zahrádku, kterou nám ale opět naši "milovaní" sousedé nepřáli...a jen záviděli.
První zimu nám tedy schválně k plotu naskládali hromady dřeva, které se o plot opíralo a prohýbalo nám pletivo.
Když jsme se jim zmínili, že nechceme, aby se nám o náš plot opíralo jejich dřevo, bylo nám řečeno, že si ho nemají kam dát a k baráku ho kvůli nám dávat nebudou...SCHVÁLNOST!!!
Příští rok na jaře, když dřevo spálili jsem tedy k plotu nasadila pět malých tújí...
Zdálo se, že už bude klid....až na nějaké jejich záchvaty výčitek....ale letos v zimě jako když mě opaří!!!
Koukám z okna a co nevidím u našeho plotu, jen pár centimetrů od tújek stojí jejich vrak!!!!
Ten, co si přitáhli z prodané chalupy.
Pan soused si ho sice mohl dát jinam, třeba před barák k chodníku, nebo kus dál tam, co stojí jeho celá rodina se svými auty, ale ne!!!!! Dal si ho raději k našemu plotu....
A když se ho manžel ještě asi před třemi měsíci ptal, proč ho dal zrovna sem....a jak bude v létě sekat trávu....od té doby, co tu bydlíme tu trávu sekáme jen my...
Řekl mu, ať je v klidu, že ten vrak se na jaře odtáhne....že bude už pryč, až začne se sekáním....ať si nedělá starosti...Normálně mu sprostě lhal do očí...ostatně tak jako vždy!!!!
Mě bylo sice jasné, že je to jen opět jeho další lež...je to totiž jak říkám jen hrozný lhář, slibotechna a šmejd!!!
Že se chtěl manžela jen zbavit, ale můj muž mu věřil....
A dneska, když šel manžel poprvé sekat trávu....a jeho rezavý vrak tam stále stojí...na obecním pozemku, bez čísel....v trávě....kousek od našeho plotu, kde dusí túje...tak se ho ptal, kdy že to ten vrak odtáhne, že přeci říkal, že na jaře, už bude pryč...??? Odpověděl mu pan soused nepříjemně a vztekle, že nic se odtahovat nebude, že on tam má ten vrak v depozitu ( což se dávají pouze čísla....ale auto pak musí stejně stát na vlastním pozemku...ne na obecním!!! ) A že s ním už nikdy hýbat nebude!!!! Že tam už zůstane!!!!
Nevím tedy, zda ho mám už zabít...??? Udat...??? Nebo se odsud raději odstěhovat, někam kde nebydlí takovýhle zlý, závistivý hajzlové jako je on!!! Co dělají jen schválnosti, pořád něco slibují a akorát jen lžou!!!!
sanny35
  
Dobrý den, mam neustálej problem se svým sousedem, který mi neustále otravuje život. Vše začalo, když jsme si koupili psa a je mu se to extrémě nelíbilo jen, protože to bylo štěně které štěkalo. Aniž by to s námi řešil, tak vzal zákon do svých rukou a to tak, že začal sbírat psí výkaly, které nepatřili našemu psu a začal nám je házet na okna a parapet. Potíž je v tom, že je to psychopat, který už nám vyhrožoval fyzickou likvidací, ale mi mu to bohužel nemohli dokázat, protože je veliký kamarád tady s tamní policií. Toto je jeden problém z několika, který zde uvedu. Tak jsme se rozhodli ne dobrovolně pejska prodat, protože proč po psích výkalech to pokračovalo jedem na krysy nejdřív před vchodem do bytu v činžovním domě a potom před vchodem na trávníku. Proč jsme pejska hlavně prodali bylo to, aby se neotrávil on a naše dvouletá dcera. Tohle vše jsme hlásili policii, která sice přijela sepsala odjela a následně případ odložila a takhle to chodilo pořád. Když už pejsek doma nebyl tak mu jeho msta nestačila a pokračovalo to sabotážema našeho kočárku, kterej moje žena i já potřebujem na převoz naší dcery. Co se přesně stalo je to, že jsme měli každý týden propíchaný kolečka u kočárku to jsme nafotili a následně přivolali policii, která s tím nechtěla nic mít. Další problém v pořadí jeho msty je to, že nám začal vyhazovat pojistky na hlavním jističi jen proto, že já mám el. kytaru a příslušný aparát. Když jsme se to snažili normální přátelskou formou řešit tak mě varoval, že si nepřeje abych tady v baráku hrál, že ho to otravuje a k tomu aby se mu vše povedlo stáhl jednu sousedku, která mu vše jako cvičená opička vše dosvědčí a já se nemám jak bránit. Přitom jeho syn hrával a hraje doma na bicí, které mu on sám koupil. Mé ženě vykradl kočárek, kde měla splátkový kalendář, který nám neodvážil ani vrátit a dále je to vykrádání příloh (obrázky zvířátek, tel. program a nebo kompletně celé noviny) a v poslední míře co udělal si dovolil nám tavící pistolí zatavit schránku aby jsme se do ní nemohli dostat. I tohle jsme nafotili a následně zavolali policii, které jsme poskytli fotky a i svědectví o tom že jsme ho u toho viděli. Policie si to sepsala jeho vyslechla a jeho kamarádku sousedku též zrovna tu která je s ním spolčená. Aby nevypadalo že jen já s ní mám problémy, v tomto bytě, ve kterém bydlím bydleli přede mnou tři majitelé, které též takhle šikanoval a donutil odstěhovat. Prosím poraďte co s tím máme dělat, když policie nehodlá tohle řešit.
abbath

Mluvím ze svojí zkušenosti, a přiznávám že jsem zaujatej... bydlím v paneláku. Jsem hudebník z povolání a jezdím hrát po celé evropě, ale asi by mě nenapadlo cvičit v bytě na můj dechový nástroj.
Domů se vracím kolikrát ráno. Koncerty jsou večer, po skončení se nasedne do busu, jede se domů třeba 500 km a do postele se dostanu v 6:00 ráno. Přesně v tu dobu nade mnou začne cirkus, sousedi jdou do práce, paní chodí po laminátové podlaze v lodičkách, jsou to neskutečný rány nad mojí hlavou. Zabouchnou dveře a dvě hodiny vyje jejich pes, který se snad v životě neproběhnul po louce.
Občas mam chuť jim hodit oknem do bytu granát, ale pak se pokusím usnout, když se všechno uklidní.
V nejhorším připadě si vezmu prášek na spaní. Takže asi tak...
salmaj

Přistěhovali jsme se do nového domu na menší vesnici, bydlíme tu zatím krátce. Během té doby jsme se seznámili se sousedkou, která bydlí o pár domů dál. Má dvě děti (holky 6 a 9 let). My máme syna 11 měsíců. Seznámili jsme se přes plot, chodíme okolo na procházky s kočárkem. Je velice přátelská, až vlezlá a prostě se na nás nalepila. Její děti párkrát zničehonic zazvonili u nás doma a chtěli si hrát s naším synem. Pak jsme se jich nemohli zbavit, navíc vždy přijdou v nevhodnou dobu (v čase oběda nebo k večeru, kdy se má syn koupat) a přinesou nějaké ovoce/zeleninu ze zahrádky. Poté jsem si předala se sousedkou telefonní číslo, hlavně abych zamezila ty nezvané návštěvy. Proběhlo jedno oficiální kafe u nich a druhý den u nás a tím jsem myslela, že mám na čas klid. Ale hlavně děti by tady byly nejraději pořád. Otravují i v neděli nebo ve svátek. Je to teda hlavně zásluhou dětí, že prý pořád škemrají, aby se viděli s naším synem (potom se dívají na televizi a nehrají si s ním). Jsou milí a vždy něco přinesou. My jsme hodně zaneprázdnění a vážíme si společných chvil, které můžeme trávit jen s rodinou. Jsme zvyklí se s přáteli vídat 1x za měsíc za 2 a naprosto nám to vyhovuje. Na časté návštěvy moc nejsme a vystačíme si sami. Opravdu se nenudíme. Ráda bych to zarazila hned na začátku. Zatím jsme se rozhodli si už žádné ovoce a zeleninu nebrat, pokud přijdou nezvaně tak slušně vyhodit s tím, že nemáme čas a na časté sms s prosbou o návštěvu psát, že nemáme čas
orchideas1

Tak to si taky počkám na rady. Mám tady nemlich tu stejnou a bohužel jí nestačí říct ani 3x ne.. Je těhotná, já taky, ona je na rizikovým, já chodím do práce a když přijdu domů, chci mít klid. Zatím ho docílím jen tím, že se stávám vězněm ve svým vlastním domě.. Jakmile navečer rozsvítím, je tady.. Nikdo ji tady nemá rád, její přítel hodně pracuje a ona se nudí.. Rnodí o 3 měsíce později než já a já už teď z toho mám hrůzu.. O to horší je, že její přítel je můj kamarád, je milionovej, ale ji tady nemá nikdo rád.. Sbírá jen drby, všichni jsou špatní, ona umí všechno nejlíp a já z ní mám osypky..
petma112
  
mám sousedku důchodkyni. Celý den nic než doma televize. Jednou jsem u ní byla na kávě, pozvala mě a byla ráda. Jenže od té doby, když vylezu ven na mě křičí přes terasu "halóó sousedko nechcete jít na kávu"   a to i když vidí, že věším prádlo nebo sázím kytky, prostě vidí, že něco dělám. Jakmile otevřu dveře, ona také, ta tam na mě snad čeká  . Takže vím, jak je to nepříjemné ! Někdy dělám, že ji neslyším. Třikrát zakřičí na mě a pak zaleze, ale je to tak nepříjemný pocit, že vás vlastně někdo neustále sleduje a otravuje...  . Měla jsem na terase řemeslníky a nebylo jí blbý se opřít a čumět přímo na ně a sledovat, co se děje. No já bych se hambou propadla
druk

Jak mi tady radil jeden stavitel. měl problémy se sousedy už při koupi pozemku.
sehnal někde pár cikánů - dal jim do kapsy malou odměnu - cikání šli zazvonit na sousedku, že budoucí majitel si to asi rozmyslel, tak že oni to asi koupí a jaký jsou teda sousedi a tak.. no a najednou byl klid :D
eficenka

Ono je to bohužel tak, že si člověk sousedy a rodinu nevybírá.... taky řešíme spoustu špeků.... Tchyně má souseda vyloženě blba a dělá velmi podobné věci jak ten váš.. opírá věci o její dům (před pár lety bylo za domem pole, ted to jsou parcely a nové domy), parkuje těžkou stavební techniku půl metru od zdi, nemá vyřešen svod dešťovky, takže měla tchyně neustále vytopenou ketelnu a sklep a když chtěla povolit vstup na pozemek, aby odkopali zeminu a dali nop folii, tak to dlouho nechtěl povolit a pak jen určil jednoho člověka, který tam mohl, kotec pro psa postavil asi metr od plotu a pes neustále řve samotou....
A největší pecka byla, že vzal trubku a nasadil to na vývod od plynového kotle a tvrdil, že to tam nesmí být, vzal si právníka a žádal odstranění komínu, že mu to kouří na pozemek a "ničí" vzrostlé křoví, které vysadil hned za hranici pozemku, čili za domem tchyně a pod.. Takže kotel chcípal a jelikož to bylo v zimě, tak to bylo "moc příjemné". Nakonec to dopadlo tak, že i když má tchaně na komínek stavební povolení a řádnou kolaudaci, tak musel na vlastní náklady komínek odstanit a nechat předělat na jinou stranu domu.
mina

Jak začít..ráda bych znala váš názor popřípadě i radu jak nejlépe vyřešit danou situaci.Bydlíme na vesnici v zástavbě rodinných domků (řadové domky-zahrady vzadu rozdělené plotem nebo zdí) před cca rokem nám umřela sousedka a domek koupil " pan chovatel" místo ,aby domek opravil či se nastěhoval nechal ho tak- z venku vypadá jak normální rodinný domek ,ale vnitřky vyboural a udělal tam chlívky -takhle tam chová zvířata-krávu,praśata ,slepice dnes dovezl 2 koně ..po zahradě která je v katastrofálním stavu běhají kachny má tam udělané výběhy přímo z domu ...hnůj vozí do díry která je asi 2 metry od společného plotu(kalové hospodářství žádné).Zvířat pořád přibýváJsme zoufalí dokážete si jistě představit zápach, hluk.Domluva se sousedem je nulová ...Když sním manžel chtěl promluvit řval po něm že je to jeho majetek ,že si může dělat co chce že zvířata netrpí a ať si klidně zavoláme kde chceme že má vše v pořádku atd....Dle mého selského rozumu to tak přece nejde ....se sousedem z druhé strany už zvažujeme kroky co podniknem
tavina

Stekani psu je dokonala zbran na stehovani sousedu. V minulem byte nas vytacela ousedka pres chodbu. Mela takove nejake dva cistice trubek (rozumej mensi plemeno) a ti dvy rvali neskutecne, ale jenom kdyz sli ven. A to po celou dobu co se otevrely dvere od bytu, pres cestu vytahem az po opusteni domu. V nasem malem 5ti poschodovem cihlaku se to rozlihalo priserne. Nejvic me to ale vytocilo, kdyz jsme si chteli uvelat doma hezky vecer, ja se cely den pachtila s veceri a nakonec jsme zasedlik veceru pri svickach a ti mali cistici sli ven. Dokazete si asi predstavit ze sem te mlade pani nerekla asi nic slusneho, ale neco ne smyslu nevychovanych spratku a ze to neco svedci i o ni kdyz jim za celou dobu co rvu nerekne ani slovo. Nakonec jsme se odstehovali (nastesti z jinych duvodu) a nyni o sousedove psovi nevime jak je rok dlouhy.
Volna

Také mi bezohlední kuřáci dělají ze života peklo. Jsem totiž alergik, mám právě alergii na cigaretový kouř (potvrdil mi to doktor, v zahraničí o té alergii už celkem běžně vědí, není to zas tak neobvyklá věc, získala jsem ji po půl ročním bydlení s kuřáky na vysoké škole, dříve jsem tu alergii neměla, vzniká u některých nekuřáků právě ze silného vystavení se pasivnímu kouření). Bydlíme v přízemním bytě. Pracuji částečně z domu, takže už mám přesně vysledované "zdroje kouře" a systém zavírání a otvírání všech oken podle toho, jestli si šla na lavičku sednout mamina s dítětem a začala mu kouřit do kočárku, pak co 1 hodinu chodí na protější balkon kouřit jiná mamina a střídá se se dvěma maminama v balkonech nad ní (jak bych si přála, aby se alespoň sesynchronizovaly), večer v létě na lavičkách sedí party mladých a kouří nám několik hodin v kuse pod okny. A do toho nám kouří sousedka na balkoně nad námi přes celý den pravidelně. Jediné, čeho jsme stěžováním dosáhli je, že už nám neklepe popel na balkon na čisté prádlo. Když někdo nad námi kouří v bytě, máme to hned v šachtě na záchodě. Za přízemí jsem ale ještě celkem ráda, notoričtí kuřáci to většinou nevydrží a zapalují si již na schodišti a na chodbě, z bytu to naštěstí stíhám na jeden nádech, když jdu ven. A moje řešení situace? Našetřit si na vlastní dům a skousnost dojíždění a další nevýhody bydlení v rodinné domě. To je jediné schůdné řešení pro nekuřáky. Spousta nekuřáků, co znám, se k tomuto kroku odhodlala, slušní lidé z paneláku postupně mizí a na jejich místo nastupují právě bezohlední kuřáci (moje pozorování paneláku za 5 let), kteří jsou buď na dávkách, mateřské nebo pracují z domu, takže kouří snad neustále přes celý den. Už odpočítávám dny, kdy se odstěhujeme my. V Prostějově prý měli několik bytovek, kde byl domovním řádem dán zákaz kouření v bytech, celých prostorách i několik metrů před tím domem. Přeji nekuřákům více takových bytů/paneláků, aby se měli kam přestěhovat a kde v klidu bydlet.
Daňková

Dva roky jsme bydleli nad starším sousedem, který k nám chodil dvakrát týdně. Bydleli jsme v nájmu a bohužel byla v bytě dlažba. A tak nám chodil nadávat, že si v jednu odpoledne sedáme k obědu a šoupeme u toho židlemi (v bytě jsme žili dva), že nám spadla v sedm večer vidlička na zem, že jsme stěhovali nábytek v osm večer, atd. Jednou k nám patnáct minut po desáté večer přijela policie, vlítli do bytu a jaké bylo jejich překvapení, když tam našli čtyři lidi v teplácích u deskové hry... Než jsme stihli založit lekce stepu, odstěhovali jsme se :)
Maturová



MOJE VÁLKA se sousedem a jeho psem: Stará bytovka(tří patrová),podemnou pániček se psem,nademnou nikdo.Pes naštěkal i pár hodin denně.Ve chvílích kdy jsem třeba četl knihu a měl doma hrobové ticho,tak začátek štekotu mě leknutím mrštil z gauče.Jednou jsem podělal-pájel plošňák(zase hrobové ticho)a leknutím ze štěkotu jsem to pokazil(zkuste si mikropájkou přes lupu,jemná hodinářská práce).Se sousedem nebyla žádná domluva,byl nahluchlý a to že jeho hafanka šteká jako samopal vůbec nemohl pochopit(nepříjemný děda).Podlahy v starý bytovce dřevěný a málem průhledný mě ale inspirovaly k léčbě pana souseda jeho vlastní ZBRANÍ:Jelikož má obývák pod mým obývákem,tak jsem si zašel na půdu pro svůj megazesilovač ještě ze studentských let.Uzpůsobil jsem mu koncový stupeň pro 50cm reproduktor-ten jsem si kdysi přivlastnil v práci(dlouho tam ležel).Přiložil jsem ho k podlaze a už jsem čekal kdy konečně přijde odplata.Dlouho nic,ale když štěkot začne,tak většinou trvá kolem 20minut(myslím si že je to po čas kdy páníček vaří,nebo je na záchodě nebo já nevim).Měl jsem připravený nahrávky buchotu,bouřky,a techno hudby.Prostě to pustím a budu to pouštět při každym štěkání, třeba i v noci.Čas odplaty přišel,pán se vrátil z venčení,štekalo to na chodbě a pak podemnou.Nasadil jsem ochraný sluchátka a pustil buchot(takový buchot to byl,jako bych měl v obýváku stavební stroj,reprák poskakoval musel jsem ho podržet nohou).Přešel jsem na nepříjemnou elektro taneční hudbu,kterou fakt nemusim a nechal tři minuty.Pomsta je opravdu sladká po těch měsících utrpení.Pan soused nejspíš pochopil, a po ukončení mého zápasu s reprákem bylo hrobové ticho.Opakoval jsem to několik dní,po čas kdy jsem byl doma a štěkot počal.A výsledek se dostavil!Soused zjistil,že já mám atomovku a on jenom rakety země země.Načež jsem mohl ošklivé přístroje a kabely uklidit z mého obýváku - jediné místnosti,kde trpím na pořádek.Kdyby onen třetí byt nademnou nebyl prázdný,tak bych musel zůstat tiše trpícím.Ale ta úleva!
Švec
 
;