7. července 2016

Živý plot

Ovocná stěna je náhodou dobrý nápad, vypadá super, jen se musí pečlivě stříhat a vyvazovat, spíš bych měla obavu z toho jen tak přistřihnout stromy jak říká gabal, to asi nebude vypadat úplně dobře, ale vždy se to dá upravit na tu ovocnou stěnu. Ten střih není až tak náročný, bych řekla, že možná jednoduší, než střih přirozeně rostoucích ovocných stromů. Navíc takto pěstované stěny dost plodí, tak to chce odběr ovoce, taky se musí stříkat kvůli škůdcům.
Thuje jsou opravdu hřbitovní navíc je to hodně tuctová a nenápaditá záležitost, ale s těma breberkama to není tak úplně pravda, ovocným stomům konkrétně hrušním škodí pouze jalovce a to ještě jen některé poléhavé jako je např. jakovec chvojka, zimuje na nich rez hrušňová. Pokud thuje tak panašované, plot z nich je barevný a má to mnohem větší dynamiku.
Já vysadila habry, rostou rychle, mají trošku větší a světlejší listy, což je podle mě takové optimističtější a hlavně to působí lépe jako pozadí pro ostatní výsadbu, navíc v zimě listy sice uschnou ale zůstávají a plot je sám o sobě tak hustý, že je neprůhledný a i ta hradba se suchým listím vypadá zajímavě.
Buxus v našich podmínkách nedorůstá takových výšek aby z něj mohol být živý plot, který skutečně tvoří pohledovou zábranu, max. tak do 1m. Je ale výborný na lemy záhonů a zahradní předěly. Roste hodně pomalu.
Ptačí zob je dobrá volba roste taky rychle, navíc i když je úzce stříhaný tak má částečně plody a i nevýrazné květy. Pokud zvolíte vejčitolistý - Ligustrum-ovalifolium - tak ten je poloopadavý, takže v teplejších oblastech nebo mírnějších zimách zůstává většina listů. Mě se nelíbí jeho habitus, ale to je otázka osobní averze.
Pokud chcete stálezelený a bydlíte na jižní moravě zvolila bych bobkovišeň, má tmavé kožovité listy, poměrně velké, drobné květy a černé plody. Neopadává, ale namrzá i když dobře obrátí, tak jako plot hlavně do nejteplejších míst. Dle odrůdy má různé výšky. V takovém případě je zajímavou možností i cesmína.
Já bych dnes možná zvolila hloh, má pěkné červené plody a bílé květy. Je neprostupný trnitý, má pěkné laločnaté drobné listy , ale roste pomalu. Taky trpí podobnými škůdci jako ovocné stromy (patří k růžovitým), tak by asi v ovocných zahradách chtěl občas nějaký postřik.
Dobrý je i buk, ale je trošku choulostivější než habr na stanoviště, může být i červenolistý, nebo se na podzim pěkně zbarvuje, uschlé listy taky částečně zůstanou přes zimu.
Co se týče těch ovocných stěn, kromě originality (dnes už to fakt není v zahradách vidět) to má tu výhodu, že každý strom může být jiná odrůda, takže jabka jsou od léta až do zimy, můj táta měl v těchto stěnách dříve i letní hrušky. Jen bych se poradila s odborníkem na výběr odrůd, hlavně co se týče škůdců a chodob - některé odrůdy jsou náchylné například na vlnatku krvavou a s tou se dost špatně bojuje, navíc to pak chytnou i ostatní a kde co v zahradě - to ale taky znamená, že by to chtělo mít ke stěně přístup i z druhé strany, takže mít mezi plotem a stěnou aspoň místo na průchod. Je jasný, že kulturní odrůdy - myšleno ty jabloně - potřebují více péče, ale zase dávají ta jabka a na to obzvlášť chlapi dost slyší. Navíc na jaře nádherně kvetou, myslím si, že jabloňový květ je vůbec nejkrásnější ze všech. Dtto stejné by bez jedlých jablek šlo udělat i z okrasných jabloní, nemusel by tam být ten přístup z druhé strany (jabka by nemusela vyzrávat takže by to nevyžadovalo tak precizní řez), krásně by to kvetlo, mělo drobná jablíčka celou zimu + většinou i hezké podzimní zbarvení (jsou i červenolisté odrůdy např. royalty). Ale zase platí péče - tj. stříkat proti padlí a strupovitosti, bojovat s vlnatkou.
Ve svém předchozím příspěvku jsem zapoměla na javor, ten taky rekordně roste a pěkně vypadá, ale ten plot z něj není tak učesanej - vzhledově - vypadá krásně hlavně když je fakt vysoký ve starých zahradách s obrovskými stromy, na druhou stranu krásně se na podzim barví, ale zase dává množství listí a taky zaplevelí semenáčky široké okolí a všichni sousedi budou brblat.
jo a ještě mě napadlo tam vysadit pár trsů vzrůstných trav, asi ozdobice - miscanthus, je jich spousta druhů tak by se to dalo nakombinovat, a pohledovou zábranu to udělá taky a hodí se k moderní architektuře
irbis

Já letos zasadila Zázračný živý plot - nekvete, nepíchá, není jedovatý, rychle roste, akorát je to listnáček a tedy opadává.
Pokud by Tě nadchnul, tak vřele doporučuju koupit dvouleté sazeničky. já koupila jednoleté a hodně špatně se to sázelo, i když narostli mi krásně - sázeno na konci března (některé vypadali fakt jako špejličky) a dneska mají přes 60 cm (a to jsem plot k vůli zahuštění 3× stříhala), kdybych ho nestříhala, tak má přes metr.
nonina

Rodice maji ptaci zob neopadavy. Neroste tak rychle jak ty stromky z odkazu vyse, ale v porovnani s ruznymi keri u sousedu roste rychle. Na podzim listy ztmavnou a spadnou az z jara, kdy je nahradi nove listky. A strasne snadno se mnozi. My jsme nakoupili stromky na cca 10 m, ale postupem let vyvstanula nutnost vysazet zivy plot vsude, tak jsme vypestovali svoje rostlinky :-)
vodouska

Tak tohle naprosto chápu. Spousta lidí řeší pohledovou clonu rákosem nebo takovou zelenou textilií. Tím naprosto zničí celkový dojem. Sama bydlím ve čtvrti, kde vznikají takovéhle předzahrádky. Někdo si s tím krásně poradí, jiný tam dá rákos a po první zimě řeší problém znovu.
pokud dáte přednost živému plotu, pak doporučuji habr nebo buk - dají se krásně tvarovat a snadno se omezí jejich růst, rostou poměrně rychle. |Další možností jsou thuje, pro mě trochu hřbitovní, ale zase v zimě zelené a nemusíte řešit na podzim opadané listí. Náročný, ale krásný by byl špalír z jabloní.
Jako pnoucí rostlina by se hodil břečťan- trochu smutná kytka, nezničitelný zimolez, ten má ale červené bobule, výborný bude plamének (clematis) krásně v létě kvete.
jahulka

Jinak také dobře a rychle roste neopadavé ligustrum (ptačí zob),které lze velmi dobře tvarovat. Jednoznačně radím ptačí zob neopadavý stále zelený. Stříhá se 2×/rok
yaw

Thuje mají své místo i v moderních zahradách, neměly by se zatracovat. Pokud se udržují v příznivé výšce, není to ani urnový háj.  Když vezmu to vezmu s nadsázkou - živý plot z jabloňové stěny okolo rušné silnice nebude to nejlepší řešení.
Proto každý kdo zakládá zahradu by měl vážit i jiné varianty než v marketu si koupit za pár korun sazenice těchto dřevin. I ta nepromněnlivost v zahradě stálezelené stěny se nechá využít  - ty celoroční změny v zahradě mohou dobře zajistit keře,trvalky apod.
Dobrý zahradník neřekne - "zapomeňte na túje". Už se zas vytváří nepřítel našich zahrad.
Na okraj - nemám rád túje. Ale to neznamená, že je zcela zatratím, protože zahradní móda diktuje něco jiného. Mají vlastnosti, které jiné  dřeviny obtížně nahradí.
habr

Jj, taky jsme si směrem do ulice vysázeli thuje, zahradnice, která u nás byla se ošklíbala, že to se už nenosí. Ale na . rozdíl od těch vychvalovaných stálezelených keřů velmi rychle vyrostl a, a to je podstatné, ani v památné zimě 2005/2006 nenamrzl. Stálezelené keře . hlohyně v normální zimě opadá, buxus roste velmi pomalu, bobkovišeň pravidelně namrzá, budleia i v normálních zimách často zmrzne až k úrovni zakrytí a nové výhony, které vyžene na jaře se při prvním větším větru vylamují.....
quick

Pokud chcete stálezelený plot, nejlepší je thuje, buxus nebo hlohyně, z opadavých ptačí zob, ovšem rychlost růstu je relativní, letos vám sousedův plot nezakryje. Můžete ještě před keříky nasázet hrachory, povíjnice, okrasné fazole nebo jiné pnoucí letničky a dvouletky, jako oporu zvolit lehkou treláž nebo bambusové tyčky a opakovat to do té doby, než bude plot z keříků či stromků dostatečně vysoký.
pepa K.
   
my máme jehličnany (smrky) na chatě, udržovat se to tak jako tak musí a navíc to hrozně pomalu roste. Odumřela nám tam část a je už dva roky v plotě škaredá díra :(. To je výhoda listnáčů - rostou rychleji, a na podzim dělají barvy atmosféru. Za cenu holého roští v zimě. No, říkám si, že v zimě venku moc nepobudeme, tak na nás můžou sousedi čumět, jak chtějí. Túje se mi nelíbí, taky mi to evokuje hřbitovy, a jinak je většina keřů jedovatých. S ohledem na děti moc na výběr nemáme.
maskacka
   
Mam v zahrade viacero druhov zivych plotov. Je pravda, ze s tujami je najmenej prace a su zelene aj v zime. Ale cim dalej tym viac sa mi pacia listnate zive ploty,aj ked su pracnejsie a v zime opadavaju.Napr. hrab,neopadavy vtaci zob, ci zlaty dazd.
Vyzeraju na nasich zahradkach ovela prirodzenejsie a su pekne aj po mnohych rokoch,rychlejsie prekryju pohlad na rozdiel od tuji,ktorym to trva ovela dlhsie a ktore po rokoch, ked su prerastenejsie su uz nepekne a treba ich vymenit.
Listnaty zivy plot,ked sa vam po rokoch nepaci jeho tvar, tak sa da nakratko zostrihat a omladit,ale s tujami to nejde.
Preto sa priklanam k zivemu plotu z listnatych stromov. vyhodou je aj to, ze sa lahko rozmnozuju a ujimaju. takze,ak niekto potrebuje velku plochu,lahko si namnozi a podosadza.
majki555

Ahoj, podělím se o svou zkušenost.
U prvního domu jsme měli živý plot z habru. Do pěti let byl krásně kompaktní, na podzim listy "zaschnou" na větvích a zjara opadají. Takže i v zimě působí jako clona. Sice je opadavý, v zimě "smutný", ale o to krásnější je zjara. Stálezelený plot na jaře nepotěší, je pořád stejný.
U nového domu mám volně rostoucí živý plot ze spousty keřů a stromů, takže je celý rok jiný, ale stále krásný, každé období je zajímavý. Pouze na cca 20 m mám živý plot z bobkovišní a jsem z nich smutná. Jsou náchylné na stanoviště a každou zimu mi namrznou a vypadají nevzhledně. Dám jim ještě chvilku čas, jestli se neaklimatizují a pak je nahradím tím habrem.
Vím, že v počátcích jsem také přemýšlala nad živým plotem, který rychle naroste. Sousedka má cipřiše, které mají opravdu velké přírůstky, ale už teď je musí stříhat (dva roky po výsadbě). Bála bych se, že časem bude třeba střih hodně často, aby nevytlačili vlastníka ze zahrady
zyx

My jsme taky dlouho řešili živý plot a bambus vyhrál, máme Phyllostachys bissetiim, protože se líp rozrůstá, pokud teda nezakopeš kolem folii tak až moc emoticon , ta druhá se neroztůstá tak moc, ale roste pomalu. My jsme za ně dali asi 16tisíc a máme toho kousek, ale myslím že každý živý plot je drahý, i ty hnusné tůje když koupíš už větší rostliny nejsou nic levného emoticon Hodím ti sem pak fotky jak vypadaly když jsme je zasadily a jak vypadají teď, ale vydrž, zítra jedu s Jakubem na týden k našim, tatínek jede lyžovat do Itálie. Jinak je fakt úžasný jak v létě bambus roste před očima, ty šlahouny rostou třeba až 10cm za týden emoticon Kupovali jsme je v bambusáriu, je to tady kousek od nás
macinek

ahoj. ja som vysadila ako živý plot drieň a som spokojná. je velmi nenáročný,pomerne rýchlo rastie a teraz na zimu sa mu drevo sfarbuje na karmínovo červenú,čo vyzerá v zime velmi pekne. su na nom biele guločky,na co chodia vtáčiky v zime.
ewelynka35

My máme kolem baráčku živý plot z černého bezu, je mu cca 20 let a konečně to k nečemu vypadá...bydlíme u manželových rodičů a kdyby bylo na mě, živý plot bych vykácela a postavila normální. Máme pejska a neustále se musíme ohánět, aby nám plotem neutíkal,navíc ta údržba je nepředstavitelná. Další mínus vidím v tom, že se rozesemení a vyroste třeba u sousedů...nikdy bych to nechtěla
lamakrelka

Soused vysadil bambus. Má z něj živý plot dlouhý 100m. Bambus je zelený i v zimě, za dva roky má už 3 metry do výšky. Je hustý a nevidíš absolutně nic.
Letos byla krutá zima a bambus vypadal, že skončil. Brzy se však zazalenal a je snad ještě vyšší.
Tragika

Turkestánský jilm, habr, ptačí zob (Atrovirens - v mírnějších zimách je stálezelený). bambus nedoporučuju, odnožuje a pak by z toho byly problémy se sousedy, jak by jim tam podrůstal.
angrešt

bobkový list? To je blbost, bobkový list čili vavřín je středomořská rostlina, u nás se musí pěstovat v květináči - na léto ven, na zimu docnitř.
Jestli ti to roste venku, tak to bude bobkovišeň. Hodí se do teplejších oblastí či na chráněné místo.
A k tématu, habr, buk, pračí zob, tavolník van Houteův.
jo a nezkoušejte bobkovišeň použít jako bobkový list, má sice podobné listy, ale je jedovatá
Ines

Doporučuji ten habr. sice neroste tak rychle jak byste si představovali (do 2let 2 m) ale výhledově je to dobrá volba. Musí se 2x ročně stříhat, v zimě neopadá úplně, zůstávají na něm suché listy.
Turkmestánský brest - ano, roste rychle prý až metr ročně. Ale umíte si představit, že za 3 roky máte 3m plot a on stále přírůstá a přirůstá a vy pořád stříháte a stříháte... co s těmi větvemi budete dělat? Do toho já bych nešla, opravdu ne.
Že vám keře moc nerostou? a hnojíte je? na jaře a pak aspon jednou za měsíc nebo dát Osmocoote - na půl roku? a zalíváte?
Mi vyrostl květoucí živý plot do 2,5m za 3-4roky... (chce to hodně vody a hnojiva)
katka *

Teda kvetoucí živý plot nehnojím, krom pár lopat kompostu na jaře. Roste na místě , kde je víc kamení než hlíny, za 3 roky vyrostl o půldruhého metru. Mám tam tavoly, kalinu, růži svraskalou , pustoryl, další názvy jsem zapomněla. Mám zahrádku na horách, takže podnebí celkem nemilosrdné, přesto se keřům zjevně daří.
Katka +3

To je tak, dneska chce každej všechno hned...
Co jsem pochytil od táty, tak vysadit dvě věci zároveň - první, co roste rychle a brzy to zaplní prostor, který chceme - a druhou, která roste pomaleji, ale do budoucna s ní počítáme. Po pár letech se první "rychlá" rostlina odstraní a zůstane ta druhá, pomalu rostoucí, trvanlivá a hezčí.
Příklad - na dvoře jsme měli borovici, stříbrný smrk, jalovec... a mezi tím lísky. Lísky už jsou fuč a zbyly hezké stromy.
_luky_

Ahoj , kamárád ho (/Zázračný plot) sázel před loní kolem plotu aby mu tam něčučeli z důchoďáku, ale 1,8m/rok mu to neudělalo, dostal se tak na 110 cm(ale nezaručím jestli se o to stral tak jak měl a jesti jeho půda je taková aby to těch 1,8 udělalo) jinak to doporučujou sázet ve dvou řadách . Jinakhlavní přínos bude až v druhém roce. V prvním se hodně stříhá aby zahušťoval ,ale jinak taky říkal že s růstem to je mazec. Mě se osobně hodně líbí normální a červeý habr ale to je plot tak po 4 letech.
Pavel N.
 
;