8. července 2016

Zabezpečení domu

Kdysi jsme zvažovali mříže do oken, nicméně člověk z nějaké firmy zabývající se okny nám říkal, že je to v dnešní době nesmysl. Okna prý jde udělat natolik bezpečnostní, že vydrží víc než ta mříž. A člověk si nepřipadá jako ve vězení. My jsme ale nakonec nerealizovali nic, takže bližší info nemám..
ivular

Větrání ventilačkou není problém, ten systém se dá poskládat z různých čidel ať už PIR pohybových nebo magnetických. Cena za komplet závisí od počtu čidel. Můj případ je ústředna, GSM modul, ovládací klávesnice, 4x pohybové čidlo, 3x magnetický kontakt, vnitřní siréna, modul ovládání garážových vrat, 2x DO s oboustrannou komunikací a 2x RFID čip pro děcka + montáž,nastavení a zprovoznění systému cca 35 tis. Vybral jsem si tento systém PARADOX kvůli tomu, že je to kvalitní bezdrátový systém kompletně vyráběný v Kanadě, takže žádná Čína. Funguje spolehlivě bez jedinného falešného poplachu. Pokud tu někdo chce strašit neustálým měněním baterek tak cca 1,5 roku tam jsou ty původní a ještě ani jedno čidlo nehlásilo, že jsou slabé. Výrobců je víc, třeba český Jablotron a jeho Oassis. Cenově to vyjde nastejno +-. Mě byl Paradox doporučen známým co má bezpečnostní agenturu jako cenově a kvalitativně nejlepší varianta.
pavelcent


Pokud byste chtěli zajistit místnosti, ve kterých se budete pohybovat a navíc mít otevřená okna, je to poměrně složitá situace. Pohybová čidla musí být deaktivovaná, aby nereagovala na vás. Zbývají tedy kontaktní magnetická čidla přímo na rámech oken. Mikroventilace není problém, tam se magnet nedostane od snímače, ale klasická ventilace už ano. Magnet a snímač by musely být umístěny do dolní části rámu, kde zůstanou i při otevřené ventilaci v kontaktu.
Rozlišení režimů, kdy je někdo uvnitř, a tedy jsou v tom prostoru nektivní např. pohybová čidla (částečné zajištění = jsem sama doma), a kdy by tam nikdo být neměl, a tedy jsou aktivovaná všechna čidla (plné zajištění = jsme všichni pryč), není problém asi u žádné pořádné ústředny v této kategorii.
viados

Bydlime v prizemi ale okna mame na dvorek ktery je jen pro nas dum.Na oknech mame mrize jelikoz jsme pamatkove chraneny objekt tak nemuzeme mit rolety.Vubec mi mrize nevadi a citim se bezpecne.Dvere mame bezpecnostni -3stupen.Tim ze jsme v prizemi tak jsme kousek od hlavniho vchodu i zadniho a i tam mame lepsi samozamykaci dvere.
tometa


Já tedy v přízemí nebydlím, ale kamarádka ano a vystačí si s fólií na okno. Uvažuje o bezpečnostních dveřích, dají se najít v hornbachu apod. sice je to základní ochrana, ale stojí třeba jen 5 000. Na druhou stranu dveře na míru s vymakanou bezpečností bych si nechala líbit, ale to je zase otázka 20 000 a výš.
polu3

I když domeček ještě svůj nemám, podělím se o příspěvek.
V práci máme zabezp. systém paradox, od vzniku firmy tu je a nemůžu si na to stěžovat, mám to napojený i na tel. takže když se někde chce dostat dovnitř, tak mi to hned hlásí. Ze začátku se to muselo vychytat, ptž když kolem čidla proletěla masařka, tak to posíllalo jednu sms zadruhou.
Jelikož jsme v práci měli i 38stupnu, tak ten tlak na to taky působil, takže to bylo dost srandovní, když jsem volala policii odpoledne :D :D pak se to upravilo a je to už 4roky cajk
kawaluca
   
Máme alarm od roku 2005. Vcelku spokojenost, český výrobce, alarm je spolehlivý, za tu dobu jsem jenom vyměnil akumulátor. Ale příště budu požadovat, aby měl možnost spustit poplach až při aktivaci druhého čidla, ne hned prvním. Tím by se zamezilo falešným poplachům, která se u pohybových čas od času vyskytnou.
Mám osobní zkušenost i s "čínou" a je to bída, i když to byl v této kategorii spíš dražší a hardwarově je proveden dost slušně.
viados
   
Já mám s čínou dobré zkušenosti. Máme 6 drátových čidel na dveřích a 2 Pir čidla. Pokud jedeme jen na drátové - "částečné zastřežení" tak je spolehlivost 100% Ale ikdyž máme PIR čidla "pet immune" tak nám je naše kočka spouští. Když byla na hlídání u rodičů, tak bylo vše OK.
jarinisko

Ja mam strezeni pres pco, takze tam je pausal za sim v cene sluzby.
ale pokud si chcete hlidat sami, tak doporucuju O2 zero - nulovy pausal, smlouva na dobu neurcitou, faktury se plati tusim kdyz presahne cena za sluzby ci volani 100 kc.
oproti predplacenkam je vyhodou, ze tam neexpiruje kredit. My tyhle simky pouzivali u hasicu do ruznych hlidacich automatu. Maximalni pocet na 1 osobu je tusim 3...
jumpmans

Mas pravdu, tohle se stave casto, ze lide nahore spi a dole je vykradou. Zlodeji vzdycky chodi zezadu. My mame magnety na venkovnich dverich a vratech, v kazde mistnosti je pohybovy senzor. Na noc se to da zaplnout jen na magnety, tak pokud nikdo neopousti domov, tak je alarm stale aktivni a muzeme byt doma.
petrkosina 
   
Dobré ráno, zkusím odpovědět, byť ještě nemáme postaveno, ale i o zabezpečení domu je třeba přemýšlet ve fázi přípravy. Myslím si, že když si zloděj usmyslí, že se do domu chce dostat, tak to začne zkoušet a je mu jedno, co za zabezpečení tam bude. Statistika říká, že nejčastěji se vloupává oknem. To, které má levné a jednoduché kování otevře v řádu několika sekund. Proto za prvé volím všechen ten mechanismus vyšší třídy. Jako laik bych to popsal, že čepy mají klobouček a zajíždějí do drážky s takovými zarážkami. Okenní kliky pak budou mít pojistné tlačítko, takže zloděj, který provrtá rám okna, kličku drátem neotočí. Na stránkách výrobců oken se najdou videa, která to ukazují. Sklo do oken si nechám dát rovnou z výroby s folií a co se týče zabezpečení, tak pokrok člověk nezastaví a myslím si, že dnes již není třeba dělat složité zvláštní rozvody (tzv. přípravu ) za 40 tisíc apod., ale že se dají nakoupit v řádech jednotlivých tisíců komponenty v podobě bezdrátových čidel a řídící jednotky. Je pak na každém, co si zvolí dál, jestli sirénu, smsku na své mobily (což je zdarma nebo skorozdarma) nebo napojení na nějakou hlídací agenturu, což taky není za hubičku.
Takže nejdřív bych šel cestou co nejvíc ztížit cestu zlodějům a sirénu mít až jako poslední. Když se zloděj do domu nedostane rychle, raději toho nechá. Samozřejmě ne každý, ale většina ano. Tolik můj názor, se kterým lze i není nutno souhlasit.
bartolomej455

Máme alarm, využíváme a nemáme žádný problém. Když se spustí, tak třeba proto, že zapomenu, že je zablokovaná garáž a vlezu tam a za PCO volají snad do 30 vteřin. Je to fakt dobrý pocit a rozhodně jsme rádi, že jsme ho pořídili. jinak žádný problém s planými poplachy. Resp. jednou ho způsobil pes, protože si otevřel do obýváku - od té doby zamykáme. Z PCO se mi nemohli dovolat, tak jeli dům zkontrolovat a napsali mi SMS, že je vše OK. Takže za mě nemám jedinou výhradu. Jinak fólie teď aktuálně manžel řeší, ale to jde trochu mimo mě
baru7

Taky bydlíme na vesnici a máme jakš takš zabezpečený dům. Venku jsou PIR čidla, máme také alarm a nedávno jsme si pořídili také videotelefon. Bydlí s náma babička, která otevírá každému podomnímu prodejci, takže videotelefon byl ideálním řešením pro bezpečí babičky a tak i celého domu. PIR čidla se ale rozsvěcují u každé kočky a psa emoticon Videotelefon si ale nemůžu vynachválit, je to super i kvůli dětem. Na trhu je velký výběr všeho a čehokoliv za různé ceny. My jsme toho hodně kupovali v EMOSu. Na doporučení třeba ten videotelefon a poradili nám taky s jeho zapojením. Stačí si jen vybrat, možností je hromada.
speedy1607

Ohledně drátových/bezdrátových čidel. Když stavíte nový dům, nebo rekonstruujete se sekáním do zdí, tak jednoznačně čidla drátová. Nedají se zarušit a jsou napájená z centrály. Když máte hotovo a nechcete sekat, nebo chcete nějaké čidlo dát na špatně dostupné místo, pak dejte bezdrátové.
viados

moje zkusenost s kamerama je takova, ze obraz z nich je pomerne spatny - zejmena v noci. IR prisvit moc nepomuze. A pokud neni tomu cloveku videt jasne do obliceje, tak stejne neni nic poznat. Meli jsme pomerne hodne drahou kameru, vykradli nam vycvikovy polygon a nedalo se poznat nic. Policajti odlozili...
videl jsem jednu kameru, ktera mela perfektne ostry obraz i potme - pred 5 lety stala cca 700 tis...
jumpmans

Kamáradka má zas zkušenost s atrapou kamery.. v ulici měli jediní na domě kameru, která ale není zapojená. A byli jediní, koho jednoho letního dopoledne v ulici nevykradli. Policajti se dost divili, když zjistili, že od nich žádný záznam nebude. No ale očividně to účel splnilo.. zloděje to odradilo
slabici
   
Kamery dnes nikoho neodradí. Rozlišovací schopnost není většinou dostatečná a mikina s kapucí do obličeje znemožní identifikaci. Velmi dobře ji "opticky" nahradí viditelně umístěná siréna na domě, (i nepřipojená), údajně odradí až 65% potencionálních zájemců. Proč lézt sem, když vedle siréna není. Ale pokud je to "profík", tak ví, že parta z pultu nepřijede dřív jak za 12 minut a to jim stačí aby si vzali co potřebují a zmizeli. Otřesové detektory mají problém. Jsou vhodné k oknům nad podlahou bez koberce, okna nesmí být zataženy závěsy. Účinnost detektorů se tím výrazně snižuje. Cokoli je lepší než nic, ale elektronika už jen informuje o již vzniklém problému. Zásadou jsou kvalitní dveře, zabezpečená okna a v případě použití EZS dobře umístěné detektory pohybu.
I slabší kamera nahlédnutelná z mobilu při nějaké nepohodě Vám umožní vyhodnotit, jestli tchýně zapomněla kód, nebo jestli studenti z Damašku nemaj na pivo a stěhují televizi. V tomto případě už policie musí vyjet. Ale reagovat na SMS ve Vašem mobilu policie reagovat nebude.
Naprostá většina průniků je vchodovými dveřmi a přízemními okny, velmi vhodné k vyloupení je nechat je na větračku. Otázka je co máte v patře. Pokud většinu drahého majetku máte v přízemí a v patře jen peřiny, pak většinou stačí detektor pohybu na chodbě v patře, protože předpoklad, že se vetřelec spokojí s peřinou je mylný, on si do toho přízemí bude chtít zajít. Ale opakuji, elektronika už jen informuje, máte pravdu, jakékoli mechanické zabezpečení je lepší než žádné. Bohužel také platí, čím nákladnější mechanické zabezpečení, tím dražší uvedení do původního stavu v případě narušení. Já bych doporučil sirénu v rozumné poloze, detektory pohybu v přízemí a za okny s majetkem v patře, popřípadě v místech nutného pohybu. Asi bych vynechal WC, ale chodbu od WC, koupelny, spíže bych hlídal. A zajistil informovanost ústřednou SMS, prozvoněním, mailem, nebo připojením na pult v případě že nemám kamery.
mrblackpa
 
;